Partnertillverkare av grafikkort drar gärna ut på svängarna med sina kyllösningar, som ofta skiljer rejält från referensdesignerna från AMD och Nvidia. Under många år höll sig båda till så kallade blower-kylare, där en radialfläkt suger in luft och dumpar den ut ur datorn, men har nu gått över till alternativa lösningar för att kunna kyla dagens strömslukande grafikkort.

Asus-RTX-3070-Ti-Turbo-1.jpg
Asus-RTX-3070-Ti-Turbo-4.jpg
Asus-RTX-3070-Ti-Turbo-2.jpg
Asus-RTX-3070-Ti-Turbo-3.jpg
Asus-RTX-3070-Ti-Turbo-5.jpg

Bättre kylkapacitet till trots finns entusiaster som saknar blower-lösningen. Ett skäl som lyfts fram är just att att kylaren skyfflar ut den genererade värmen ur chassit, något som kan vara till fördel inte minst i kompakta byggen. Nu lanserar Asus ytterligare grafikkort i Turbo-serien, där de kombinerar hög grafikprestanda med blower-design.

Asus Geforce RTX 3070 Ti Turbo följer till punkt och pricka Nvidias specifikationer. Till grund för modellen ligger grafikkretsen GA104 i fullfjädrat utförande med 6 144 CUDA-kärnor och en klockfrekvens om 1 770 MHz, något som går att höja en smula till 1 800 MHz genom ett OC-läge. Detta flankeras av 8 GB GDDR6X-minne på 19 000 MHz över en 256-bitars minnesbuss för en bandbredd om 608 GB/s.

Storleksmässigt håller sig Asus till praktiskt taget samma mått som AMD:s och Nvidias forna referensdesigner med blower-kylare. Det innebär att grafikkortet tar upp endast två kortplatser och mäter in på 268 millimeter. För anslutningar märks två 8-pins PCI Express-anslutningar på kortsidan för strömmatning och sett till bildutgångar finns en HDMI 2.1 och tre Displayport 1.4a.

När Asus Geforce RTX 3070 Ti Turbo dyker upp i svenska butiker och till vilket pris är ännu inte känt.