Med senaste Windows 11 har Microsoft genomfört många förändringar för alltifrån gränssnittet till mer ingripande förändringar under huven för att förbättra prestandan. Ironiskt nog medförde detta rejäla prestandatapp med AMD:s Ryzen-processorer, något processormakaren själv gick ut med. Det hela togs med ro då en uppdatering utlovades under oktober månad.

TPU-Windows-11.jpg

Före (t.v.) och efter (t.h.) senaste Windows 11-uppdateringen

AMD: "Ryzen upp till 15 procent långsammare i Windows 11"

När nu den första uppdateringen av Windows 11 släppts märks inga förbättringar med AMD Ryzen. Tvärtom försämras prestandan i vissa fall rejält, rapporterar Techpowerup. Anledningen till AMD:s prestandatapp är ökade latenser för L3-cacheminnet som från Windows 10 till Windows 11 gick upp från 10 till 17 ns. Med den nya uppdateringen nästan dubbleras detta till 31,9 nanosekunder.

Testet av Techpowerup utfördes med AMD:s Ryzen 2700X "Pinnacle Ridge" som har åtta kärnor och 16 MB L3-cacheminne, men tappet ska gälla alla Ryzen-processorer oavsett generation. Vad felet beror på är dock känt och på Reddit har AMD gått ut med att två uppdateringar är nära förestående. Den ena ska rätta till latensproblemen hos L3-cacheminnet, den andra ska göra att operativsystemet via finessen CPPC2 åter kan välja ut de bäst presterande kärnorna vid enkeltrådade laster.

Åtgärden som löser latensproblemen hos L3-cacheminnet släpps genom Windows Update den 19 oktober och CPPC2-buggen får en lösning två dagar senare den 21 oktober.