HTC:s senaste VR-headset fokuserade huvudsakligen på företagssegmentet av virtuell verklighet, med utvecklingsverktyg och premiumhårdvara. Under evenemanget "Go with the Flow" drar bolaget skynket av Vive Flow, en kompakt glasögonliknande enhet där fokus växlar till konsumenter som vill ha en enkel och bekväm portabel VR-lösning.

Till skillnad från tidigare VR-headset i Vive-serien är Flow inte utvecklad specifikt för spel. Syftet med Flow är enligt HTC att låta användare "finna stunder av lugn och välmående". Exempel på sådana aktiviteter inkluderar meditation, applikationer för att träna hjärnan eller se på film och serier.

pair-android-phone-1920.jpg
2021-10-15 13_16_27-VIVE Flow _ VIVE United States.png
2021-10-15 13_17_12-VIVE Flow _ VIVE United States.png

Egenskap

Värde

Skärm

Dubbla 2,1" LCD-paneler

Upplösning

1 600 × 1 600 pixlar per öga

Uppdateringsfrekvens

75 Hz

Synfält (FOV)

Upp till 100°

Sensorer

2 kameror

Spårning

Inside-out-spårning, Six degrees of freedom (6DOF)

Systemkrets

Qualcomm XR1

Primärminne

4 GB

Lagring

64 GB

Vikt

189 gram (utan kabel)

Skärpeinställningar

Ja, sex förinställda lägen

Övrigt

Utbytbara ansiktskuddar
Inbyggda stereohögtalare
Dubbla mikrofoner med brusreducering
Bluetooth

Flow är av vikt och design döma bland den mest portabla enheten i nuläget. Utseendet liknar mer ett par skidglasögon än ett VR-headset och är fristående med undantag för strömförsörjningen. Flow väger in på endast 189 gram, men är trots det utrustad med systemkretsen Qualcomm XR1 och dubbla LCD-paneler på 2,1 tum vardera. För att hålla det svalt sitter en fläkt på insidan.

Upplösningen ligger på 1 600 × 1 600 pixlar per öga med en uppdateringsfrekvens på 75 Hz. Synfältet specificeras som upp till 100 grader, vilket går att jämföra med det lite mer tilltagna synfältet om 120 grader för Vive Focus 3 respektive något lägre 89 grader för Oculus Quest 2. Skärpan går att justera enligt sex förinställda lägen.

Den låga vikten är till stor del till följd av att Flow saknar ett större batteri. Det inbyggda håller endast enheten vid liv några minuter och är endast till för att förenkla byte av strömkälla. Det går antingen att köpa till ett särskilt batteri eller ansluta till en powerbank med kapacitet på minst 10 000 mAh. Flow ansluts med kabel av typen USB Type-C, vilket innebär att batteriet kan placeras i fickan eller på närliggande yta.

Flow har två kameror för inside-out-spårning och vad som kallas för six degrees of freedom (6DOF). Det medföljer inga handkontroller, däremot går det att styra vissa delar med hjälp av en mobiltelefon med Android P eller senare. För närvarande finns inget stöd för IOS-enheter.

Operativsystemet är Android-baserat och fungerar huvudsakligen som en grund till HTC plattform Viveport. Där återfinns applikationer, spel och underhållning i allmänhet. Utan handkontroll är det dock en merpart av VR-spel som inte fungerar med Flow i nuläget. Enligt HTC ska ungefär 100 applikationer få full kompatibilitet till lanseringen, med fler under utveckling.

HTC Vive Flow lanseras den 2 november och kan förbokas direkt från Vives webbsida eller hos återförsäljare. Prislappen landar på 6 199 kronor och den som förbokar får även ett tubformat fodral på köpet. Batteriet ser däremot inte ut att ingå.

Är du intresserad av VR-utrustning för annat än spel?