I början av oktober lanserade Ubisoft Far Cry 6, den senaste delen i en långlivad äventyrsserie. Den här gången utspelar det sig på den fiktiva ön Yara, i en kamp mot diktatorn Antón Castillo som håller ön i ett järngrepp.

Systemkraven för Far Cry 6 skjuter högt och lågt

För att utforska Yara med ögongodiset uppskruvat till max krävs däremot ordentligt med grafikminne. Det 35 GB stora valbara tilläggspaketet med HD-upplösta texturer kräver minst 11 GB grafikminne, vilket lett till vissa prestandaproblem. Rekommendationen för 4K UHD i 30 FPS med ray tracing aktiverat ligger sedan tidigare på antingen AMD Radeon RX 6800 alternativt Nvidia Geforce RTX 3080. Det sistnämnda räcker dock inte till HD-texturerna, utan snubblar på mållinjen med 1 GB för lite.

Utan tillräckligt med grafikminne kan texturerna inte laddas in korrekt, vilket bland annat visat sig genom att de blandas eller ersätts med lägre upplösta motsvarigheter. Detta sker huvudsakligen när det kombineras med ray tracing och 4K. Skruvas grafikinställningarna ned något kan både Geforce RTX 3080 och förra generationens RTX 2080 Ti precis driva spelet med HD-texturer i upplösningen 1440p. Det visar tester utförda av DSOG.

AMD:s senaste generation har inte samma problem, då rekommendationen Radeon RX 6800 med 16 GB grafikminne överstiger kravet med god marginal. Värt att notera är att Geforce RTX 3060 med sina 12 GB i teorin bör klara av det. Ubisoft rekommenderar användare som inte uppfyller kraven att inaktivera texturpaketet för att undvika prestandaproblem.

Grafikminnesslukande texturer är inte det enda prestandarelaterade bekymret. Processorer med flertrådstekniken Simultaneous-Multithreading (SMT), av Intel kallad Hyper-Threading (HT), och sex kärnor eller fler får sämre prestanda med funktionen påslagen. Det talar för att spelet allokerar beräkningar till två trådar på en kärna istället för att fördela arbetet till två kärnor, som inte behöver dela med sig av sin kapacitet till två trådar. Processorer som har fyra kärnor vinner dock på att ha en flertrådsteknik aktiverad.

Intressant i sammanhanget är att Far Cry 6 är en AMD-titel och att bolagets grafikkort konsekvent har mer grafikminne än Nvidia. AMD Radeon RX 6700 XT är bestyckad med 12 GB GDDR6 medan trion RX 6800, RX 6800 XT och RX 6900 XT har 16 GB. För Nvidias Geforce RTX 3000-serie varierar mängden minne vilt från 8 GB upp till 24 GB.

Har ditt grafikkort grafikminne så det räcker för HD-texturerna i Far Cry 6?