Valves handhållna Steam Deck närmar sig lansering och de första exemplaren väntas landa hos konsumenter i december. Det står användare fritt att installera vad de vill på enheten, men den levereras med Linux-baserade operativsystemet Steam OS 3.0, något som väckt en del frågor kring kompatibilitet och vilka spel som fungerar.

Valve har påstått att Steam Deck klarar hela Steams spelutbud. Det har antagits vara tack vare kompatibilitetslagret Proton, som kan driva spel utan officiellt Linux-stöd. Utvecklare bakom Proton är däremot inte lika säkra på det. Därtill ställer olika antifusksystem till det. För att råda bot på förvirringen lanserar Valve verifieringsprogrammet Deck Verification, som ska sortera samtliga spel i hela Steam-biblioteket baserat på kompatibilitet med Steam Deck.

  • Verified – Spelet är verifierat och fungerar till Steam Deck utan modifikationer

  • Playable – Spelet är spelbart, men användare kan behöva manuellt anpassa inställningarna

  • Unsupported – Spelet fungerar inte till Steam Deck

  • Unknown – Spelet har inte funktionstestats ännu

2021-10-19 10_50_20-Steam Deck __ Deck Verified.png

De två första kategorierna innebär att spelet fungerar, men för att nå kategorin "Verified" måste spelet uppfylla fyra kriterier. Det måste finnas fullt stöd för handkontroll, inklusive visuella symboler i spelet. Enhetens tangentbord ska dessutom automatiskt aktiveras vid behov. Spelet måste ha stöd för Steam Decks föredragna bildupplösning, antingen 1 280 × 800 pixlar eller 1 280 × 720 pixlar och all text måste vara läsbar med dessa inställningar.

Det ska inte heller visas några kompatibilitetsvarningar och eventuella launchers ska kunna navigeras med handkontroll. Sist men inte minst, om spelet körs genom kompatibilitetslagret Proton måste både spelet och all eventuell mellanprogramvara likt antifusksystem fungera.

compatibilityModal_ghostrunner.jpg
compatibilityModal_tf2-english.jpg
compatibilityModal_alyx.jpg

Spel kategoriserade som "Playable" uppfyller en del av kriterierna, men inte fullt ut. Det kan krävas att användaren ändrar saker själv för att nå full funktionalitet. Exempel inkluderar att navigera i menyer för att byta från mus och tangentbord till handkontroll och liknande inställningar. Kategorin "Unsupported" består av spel som inte stödjs, där Valve använder VR-titeln Half Life: Alyx som exempel. Den sista kategorin "Unknown" innebär att spelet inte är testat ännu och att status är okänd för tillfället.

De fyra kategorierna representeras av fyra olika symboler som visas tillsammans med spel i Steam-biblioteket. Eventuella kompatibilitetsproblem ska även listas med spelet i Steam-butiken för att användare ska kunna se det innan ett köp. Valve meddelar även att de arbetar på ett system för att sortera och se kompatibilitet för redan ägda titlar i det personliga biblioteket.

Läs mer om Steam Deck: