Bolaget Facebook står bakom den sociala plattformen Facebook, som det även delar namn med. Facebook äger numera betydligt fler tjänster än så, däribland Whatsapp, Instagram och den VR-fokuserade plattformen Oculus. De arbetar även på vad de kallar ett metaverse, en slags virtuell verklighet för både arbete och umgänge.

I samband med det vill Facebook även byta namn på bolaget, enligt källor till The Verge. Tjänsten Facebook behåller sitt namn, men bolaget bakom ska döpas om till något som bättre representerar en inriktning på mer än bara sociala medier samt det nya metaverse som är under utveckling.

Termen metaverse myntades av science fiction-författaren Neal Stephenson, som nyttjade det för att beskriva en digital värld dit människor kan fly från en dystopisk verklighet. Uttrycket används annorlunda av andra, Facebook ser dock ut att utgå från dess första betydelse. Utöver betydande satsningar på virtuell verklighet (VR) och förstärkt verklighet (AR) har bolaget nyligen lanserat en betaversion av Horizon Worlds till Oculus Quest, en interaktiv VR-värld.

Grundaren och VD:n Mark Zuckerberg gjorde gällande tidigare i somras att metaverse är det nästa stora kapitlet för bolaget och nu gör de slag i saken. De planerar bland annat en storsatsning där 10 000 personer inom EU ska anställas, med ambitionen att förverkliga den nya digitala plattformen.

Ett namnbyte på det bakomliggande bolaget är inte ovanligt och Facebook vore inte de första att göra det. Ett annat exempel är Google, som år 2015 omorganiserade verksamheten under moderbolaget Alphabet. Exakt vad det nya namnet blir är inte känt, men det väntas avslöjas under Facebooks årliga evenemang "Connect" den 28 oktober.

Vad borde Facebook byta namn till istället?