I samband med coronapandemins utbrott tog jobba hemma-trenden ett jättekliv, enligt vissa bedömare med hela 5–10 år. Som ett led i detta sköt försäljningen av datorer i höjd, vilket gynnat praktiskt taget alla företag som gör stora som små komponenter för datorer. Samtidigt fortsatte aktörerna bakom världens datacenter att skrika efter mer beräkningskraft.

När det värsta av pandemin ebbat ut finns de som spår lägre tillväxt och en rekyl, men långtifrån alla delar den synen. Två som ser rejäl tillväxt under år 2022 är AMD och Nvidia. Nu rapporterar branschtidningen Digitimes att duon för 2022 ökat sina ordrar hos kontraktstillverkaren TSMC med hela 30 procent jämfört mot 2021.

Från AMD:s sida handlar det främst om att tillverka fler kretsar på TSMC:s 7-nanometersteknik, vilken används för samtliga av AMD:s processorer och grafikkort ur senaste generationen. Därtill skriver tidningen om 6 nanometer, som tros användas för Rembrandt – en processor för bärbara datorer med arkitekturen Zen 3, som därtill blir först ut med att integrera grafikarkitekturen RDNA 2.

I AMD:s order till TSMC ingår också tillverkning på 5 nanometer, som till slutet av år 2022 lägger grund för arkitekturen Zen 4 och nästa generations grafikkort med arkitekturen RDNA 3. Här hoppar även Nvidia på tåget med arkitekturen Lovelace efter att ha gjort en avstickare till Samsung, som på dess 8-nanometersteknik haft svårt att leverera tillräckligt med kretsar för Geforce RTX 3000-serien.

AMD och Nvidia är inte de enda som tror på god tillväxt, utan namn som Apple, Qualcomm, Mediatek och Intel nämns också. Tillsammans spås de utgöra en stor del av TSMC:s tillväxt för 2022 då omsättningen för helåret spås växa med 15 procent.