Det är snart 17 år sedan Gordon Freeman återuppväcktes till ett ockuperat City 17, för att leda motståndsrörelsen mot Combine. Half-Life 2 lanserades i november år 2004, med en handling som utspelar sig cirka 20 år efter de tidigare händelserna i Black Mesa. Spelet har fått flertalet mindre uppdateringar sedan lanseringen och inför lanseringen av Valves Steam Deck är det dags för en av de största hittills, trots snart två decennier på nacken.

Jonas streamar Half-Life: Alyx

Uppdateringen är inte publicerad direkt på spelets Steam-sida, utan har upptäckts i en betagren. Då uppdateringen endast är i betafas finns ingen ändringslogg ännu, men Valve-entusiasten Tyler McVicker bryter ned innehållet i en video på Youtube. Där framgår det att det rör sig om en rejäl uppdatering och Valve ska bland annat ha fixat buggar som existerat i flera år.

Även de visuella elementen har fått sig en omgång och skalar nu dynamiskt till fler olika upplösningar, inklusive ultrabreda format. Utöver det går synfältet (FOV) att ställa in upp till 110 grader. Fokus ser ut att vara optimeringar till Steam Deck, till vilken Valve precis lanserat ett system för att kategorisera spel baserat på kompatibilitet. Kraven för att certifieras inkluderar bland annat att spel fungerar med vissa upplösningar och att innehållet är läsbart.

Därtill medför betauppdateringen stöd för gränssnittet Vulkan. Detta talar ytterligare för att fokus är optimeringar för Steam Deck, vars Linux-baserade operativsystem kan dra nytta av gränssnittet. Valve uppdaterade nyligen även spelet Portal 2 med Vulkan-stöd och ser ut att satsa på att säkerställa kompatibilitet för alla bolagets titlar innan Steam Deck lanseras i december.

Även om uppdateringen huvudsakligen är tänkt för Steam Deck ser den ut att medföra ett välkommet lyft även för resterande PC-spelare, som nästan 20 år senare kan avnjuta en något mer polerad version av den gamla klassikern.

Läs mer om Half-Life: