Hösten 2020 lanserade Apple sin första egenutvecklade systemkrets baserad på mikroarkitekturen ARM. Namnet är M1 och släpptes i flera Mac-datorer, och nyligen avtäcktes uppskalade M1 Pro och M1 Max för en ny generation Macbook Pro. Apple gör inte heller någon hemlighet att de helt tänker fasa ut Intel som leverantör av processorer.

Nu rapporterar branschtidningen Digitimes om att både Intel och Samsung vill vinna över Apples tillverkning av kretsar, där M-serien för Mac-datorer specifikt nämns. Sedan några år tillbaka tillverkas samtliga Apples systemkretsar hos TSMC och beräknas utgöra åtminstone så mycket som 20 procent av kontraktstillverkarens totala omsättning.

Att Apple skulle lämna TSMC ses som osannolikt åtminstone i närtid, då Apple är i full gång med att utveckla systemkretsar på TSMC:s framtida tillverkningstekniker 3 nanometer och 2 nanometer. Då utveckling av kretsar tar flera år och att en ansenlig del går till att anpassa dessa till specifika tillverkningstekniker skulle ett skifte såldes kunna ske först om flera år.

Både Intel och Samsung är båda tidigare stora leverantörer till Apple. Från år 2006 har Intel levererat processorer i Core-serien och Samsung stod för systemkretsarna till första Iphone år 2007. I samband med Iphone 4 år 2010 introducerade Apple sin första egenutvecklade systemkrets, A4, vilken fortfarande tillverkades av Samsung. Det dröjde dock inte många år innan Apple sakteligen flyttade över tillverkningen till TSMC.

Nyligen gick Intels VD ut med att han hoppas vinna tillbaka Apple och med självinsikt erkände han att det endast kan göras genom att designa bättre processorer än vad Apple själva kan. När Apple nu är i full gång att migrera all mjukvara från x86 till ARM förefaller detta osannolikt, vilket i praktiken gör att tillverkningen är det som återstår.