De omdebatterade säkerhets- och hårdvarukraven för Windows 11 har väckt viss förvirring kring huruvida användarens system kvalificerar sig eller inte. För att hjälpa användare på traven lanserade Microsoft programmet Datorhälsokontroll, som identifierar hårdvaran och talar om för användaren huruvida den är kompatibel eller inte.

Vid sidan om stöd för Trusted Platform Module 2.0 (TPM 2.0) och Secure Boot är ett av kraven en modern processor från AMD eller Intel. På AMD sidan handlar det om Ryzen 2000-serien "Pinnacle Ridge" från april 2018 och på Intel-sidan Core 8000-serien "Coffee Lake" från oktober 2018. Men som vanligt är ingen mjukvara felfri, vilket också gäller Datorhälsokontroll.

Pentium-4-661.jpg

Datorhälsokontroll (eng. PC Health Check)

Pentium-4-661b.jpg

Tredjepartsmjukvaran Whynotwin11

På Youtube visar Carlos S. M. Computers att Datorhälsokontroll misstar lastgamla Intel Pentium 4 661 från år 2006 för att stödjas av Windows 11. Processorn fyller snart 16 år och har en kärna i 3,6 GHz med stöd för flertrådstekniken Hyperthreading, vilket åtminstone gör att den lever upp till kravet på två "kärnor". Lustigt nog gör tredjepartsmjukvaran Whynotwin11 ett bättre jobb och godkänner inte processorn för Windows 11.

Medan processorn godkänns av Datorhälsokontroll kan detsamma inte sägas om TPM 2.0 och Secure Boot, vilka mjukvaran som brukligt detekterar att stöd inte finns. Det här är också funktioner som inte kan implementeras på äldre system, i synnerhet Secure Boot som kräver stöd i hårdvaran på moderkort och i mjukvarusidan genom BIOS/UEFI.

Källa: Neowin