Allt eftersom året närmar sig sitt slut närmar sig även detaljhandeln årets viktigaste säljperioder, däribland Black Friday och julhandeln. Priser sjunker i de flesta kategorier, men i år med skriande brist på det mest inom elektronik ser det sämre ut för konsumenter som väntar in klipp på TV-apparater.

Pricing right now on TVs is the highest since at least 2012. Holiday pricing overall is likely to be at least $100 above normal. – Stehphen Baker, NPD Group

Enligt analysfirman NPD Group är det nuvarande snittpriset på TV-apparater det högsta på nio år. Detta till följd av flera olika anledningar, där en bidragande faktor är brist på kretsar och passiva komponenter, vilket resulterat i högre tillverkningskostnader. Därtill påverkar ökade fraktkostnader från Kina, där containerfrakt med fartyg skjutit i höjden med nästan 1 000 procent. Detta är särskilt relevant för TV-apparater, som ofta är för skrymmande för att lämpa sig för flygfrakt.

Containerfartyg från Kina hinner inte fram i tid till julhandeln

Det är dock inte endast dyr tillverkning och fraktproblem som driver upp snittpriset. Ökningen ska även bero på att modeller med ett pris motsvarande 13 000 kronor eller mer säljer som aldrig förr, vilket driver upp snittet ytterligare. Sammantaget spås detta resultera i att priserna inte sjunker lika dramatiskt som tidigare, även om de inte uteblir helt. Enligt analytikern Stephen Baker räknar NPD Group med att de lägsta priserna landar motsvarande 900 kronor högre än föregående år.

Källa: Cnet

Väntar du med TV-köp till Black Friday och julhandeln?