En av många nyheter med både Sonys Playstation 5 och Microsofts Xbox Series S/X är snabb inbyggd SSD-lagring, något som ger spelutvecklare helt nya möjligheter i spel. Som ett led i detta blir den integrerade SSD-lagringen en lägsta gemensamma nämnare spelare behöver förhålla sig till om de vill bygga ut spelkonsolernas lagringsutrymme.

För att se till att användare gör rätt val har duon gått olika vägar. Sony å sin sida har valt att gå ut med tydliga krav, där den viktigaste är en läshastighet på åtminstone 5 500 MB/s. Microsoft å sin sida har i samarbete med Seagate istället valt att göra proprietära SSD-expansionskort, vilket ger fördelen att lagringen garanterat når upp till Microsofts standard.

Nu rapporterar FZ om de svenska priserna för lagringskorten, vilka som väntat lägger sig högt i pris. Den minsta varianten på 512 GB får ett rekommenderat pris om 1 699 kronor medan 1 TB-modellen tar klivet upp till 2 699 kronor, där det dock är värt att nämna att 1 TB-varianten finns i butik till något lägre 2 400 kronor. Den största på 2 TB lägger sig på hela 5 099 kronor – blott hundralappar under de 5 699 kronor Xbox Series X kostar.

Vid första anblick är priserna skyhöga ställt mot andra SSD-enheter på marknaden, men för den som vill utöka lagringsutrymmet på Playstation 5 är det inte hela sanningen. Det finns i dagsläget M.2-baserade SSD-enheter på 1 TB från knappt 1 000 kronor uppåt, men dessa använder gränssnittet PCI Express 3.0 och når inte upp till Sonys hastighetskrav.

nvme.png

Sonys anslutning för valfri SSD som når kravet 5 500 MB/s i läshastighet

För att möta Sonys krav på en lagringshastighet om 5 500 MB/s behövs gränssnittet PCI Express 4.0 och en i regel dyr SSD-enhet. En snabbkoll i svensk handel visar då att priserna dubbleras och att en variant på 1 TB som når hastighetskravet ligger på runt 2 000 kronor, medan en modell på 2 TB helt sonika dubblerar priset till cirka 4 000 kronor.

Är det viktigt för dig att kunna bygga ut lagringsutrymmet i en spelkonsol?