Inom kort är det dags för Intel att lyfta skynket av Core 12000-serien "Alder Lake", som för första gången på många år innebär att det stationära segmentet får ny tillverkningsteknik – Intel 7 (nanometer). På den stationära Intel-sidan är "Alder Lake" också startskottet för att blanda högpresterande och energieffektiva processorkärnor och -arkitekturer, medan PCI Express 5.0- och DDR5-stöd är andra purfärska inslag.

Med Intel fast på 14 nanometer har ärkerivalen AMD hunnit ikapp och om, något som exempelvis gjort avtryck i bolagens prissättning. Medan AMD med Ryzen 5000-serien är något dyrare än Ryzen 3000-serien, lanserades Core 11000-serien till riktpriser snarlika den föregående generationen. Nu antyder tidiga prislistningar från amerikanska Microcenter att Intel förser "Alder Lake" med större prislappar.

Intel Alder Lake priser 3.jpg

Bildkälla: Microcenter via @momomo_us

Intel Alder Lake priser 4.jpg

Bildkälla: Microcenter via @momomo_us

[/imgd]

Återförsäljaren har numera plockat bort produkterna från webbutiken, men den skarpsynte Twitter-profilen @momomo_us var snabb att föreviga prisinformationen. På bilderna syns de två toppmodellerna Core i9-12900K och Core i7-12700K, som båda utrustas med 8 högpresterande kärnor enligt arkitekturen "Golden Cove". Den primära skillnaden syns i turbofrekvenserna för dessa kärnor, samt att Core i9-modellen levereras med 8 energieffektiva "Gracemont"-kärnor. Core i7-12700K är bestyckad med 4 kärnor av den senare typen.

Skillnaden kan av Microcenters listning att döma vara värderas till 200 USD, eftersom Core i9-12900K går lös på 670 USD, medan lillebror stannar på 470 USD. Priserna motsvarar omkring 7 200 respektive 5 000 kronor inklusive moms, vilket är drygt tusenlappen högre än motsvarande produkts riktpris i Core 11000-serien. Ställt mot AMD:s 16-kärniga Ryzen 9 5950X och 12-kärniga Ryzen 9 5900X är dock de högre Intel-priserna ändå relativt låga, förutsatt att Intel lever upp till samma eller högre prestandanivå.

Att uppgradera datorn eller bygga nytt har sedan kretsbristens intåg varit ett dyrt projekt, även om det främst handlat om saftiga priser för grafikkort. Lanseringen av "Alder Lake" ser alltså ut att hålla fast vid det konceptet, eftersom processorerna även sällskapas av krav på nya moderkort, med DDR5-minne som ett valbart tillägg. Sistnämnda minnestyp är enligt uppgift 60 procent dyrare än DDR4, och som grädde på moset är de första Z690-moderkorten hemmahörande i det övre prissegmentet.

Enligt Microcenter blir produkterna tillgängliga den 4 november, vilket är i linje med information från en rad olika källor. Intel äntrar dock den digitala scenen redan den 27 oktober, och väntas då presentera produkterna.

Läs mer om Intel: