Det är nu inte långt kvar till Intel offentliggör Core 12000-serien "Alder Lake", som av allt att döma blir Intels revansch på processormarknaden. Produktfamiljen levereras med en myriad av nyheter och en av de mest uppmärksammade har inte direkt med en ny funktion att göra, utan den nya större sockeln LGA 1700 och processorkapsling som kan ställa till det med dagens kylare.

Trots orosmolnen kring hur äldre kylare står pall för Alder Lake har kylartillverkarna mött upp med att släppa nya monteringsdetaljer för kompatibilitet. Att basen på kylaren täcker hela eller endast delar av processorns värmespridare än dock inte den enda delen av ekvationen. En annan är hur högt sockeln sticker upp över moderkortet, något som avgör hur mycket tryck som kan appliceras på processorn. Otillräckligt tryck får som konsekvens att kylförmågan blir lidande.

Intel-LGA-1700-Alder-Lake-CPU-Socket-Mounting-Specs.jpg

Nu rapporterar Wccftech att trycket mot processorn kan bli problematiskt med dagens kyllösningar. Anledningen är just att sockel LGA 1700 är nedsänkt med en knapp millimeter jämfört mot dagens LGA 1200. För att påvisa detta publicerar sajten en bild på tre slutna vattenkylare och avtrycket från kylpastan efter att basen plockats bort.

Intel-Alder-Lake-CPU-LGA-1700-Mounting-Pressure-Distribution-Comparison-AIO-Coolers.jpg

Med MSI:s slutna vattenkylare S360 baserad på en design från Asetek visas ett hyfsat jämnt avtryck, vilket visar på ett tillräckligt tryck för att hela kylarbasen ska fullgott täcka processorns värmespridare. Detsamma kan inte sägas med Corsair H115 och en kylare från Cooler Masters ML-serie, vilka tydligt inte suttit helt plant mot processorn.

Samtidigt som bilden talar sitt tydliga språk ska det inte uteslutas att källan till Wccftech helt enkelt inte gjort en tillräckligt bra montering av Corsair H115 och Cooler Master ML-modellen. Huruvida så är fallet eller om det här blir ett reellt problem återstår att se. Lanseringen av Intels Core 12000-serie äger rum den 4 november.

Läs mer om Intel Core 12000-serien: