Det drar ihop sig inför lanseringen av Intels nästa processorgeneration "Alder Lake", med vilken Intel bjuder på fler nyheter på mer än sex år. En av dessa är stöd för den nya minnesstandarden DDR5, som tar vid efter DDR4 som introducerades för åtta år sedan. På menyn står åtminstone 50 procent högre klockfrekvenser än hos DDR4-standarden som officiellt toppar 3 200 MHz.

ktc-keyfeatures-memory-beast-ddr5-4-lg.jpg
ktc-keyfeatures-memory-beast-ddr5-2-lg.jpg
ktc-keyfeatures-memory-beast-ddr5-5-lg.jpg

Näst i raden att presentera DDR5-minnen är Kingston, som här återupplivat det anrika varumärket Fury. Detta till följd av att Kingston avyttrade sitt entusiastorienterade HyperX till HP. Namnet på den nya serien är Kingston Fury Beast DDR5 och har till skillnad från andra ingen discobelysning, utan blott värmespridare i lågprofil.

Likt de flesta andra aktörerna är Kingston konservativa vad gäller specifikationer. Serien Fury Beast levereras med en effektiv klockfrekvens om 4 800 MHz och CL38-timings, vilket är något bättre än standardiseringsorganets JEDEC:s grundnivå 4 800 MHz och CL40. Detta sällskap av ett alternativ som kliver upp till 5 200 MHz, men då med lösare timings om CL40.

SweClockers och Kingston djupdyker i DDR5

Under sommaren gjorde SweClockers en längre intervju med Kingston om DDR5, där teknikexperten Adrien Viaud gick igenom många av nyheterna. Medan DDR5 levereras med klockfrekvenser om åtminstone 4 800 MHz reagerar många entusiaster på höga timings, men det är två parametrar som inte avslöjar hela sanningen.

DDR5 kommer med flera arkitektoniska förbättringar, som både är till för att ge bättre prestanda vid en given klockfrekvens. Två av dessa är varje minnesmodul har dubbla minneskanaler om 32-bit istället för en ensam 64-bit, vilket ska leda till högre effektivitet. De båda kanalerna hos DDR5 har en burst length på 16 byte, i praktiken en dubblering mot DDR4, vilket gör att ett DDR5-minne kan utföra två operationer på samma tid som DDR4 kan utföra en.

ktc-product-memory-beast-ddr5-single-1-zm-lg.jpg
ktc-product-memory-beast-ddr5-kit2-1-zm-lg.jpg
ktc-product-memory-beast-ddr5-single-2-zm-lg.jpg
ktc-product-memory-beast-ddr5-kit2-2-zm-lg.jpg

För att motverka effekterna av att fortsätta krympa minneskretsar för att öka kapaciteten introduceras två funktioner för DDR5. Det enda är On-Die Error Correction Code (ODECC), som är integrerat direkt i minneskretsen för att rätta till bit flips där en transistor oavsiktlig slår om från 0 till 1. Den andra är integrerad strömreglering (PMIC), vilket förbättrar signalintegriteten och minskar elektroniskt brus.

Likt alla andra DDR5-minnen på lanseringsdagen levereras Kingston Fury Beast med en kapacitet om 16 GB per modul och säljs antingen styckvis eller i par. Vad minnena landar på i pris återstår att se.

Hoppas du på stora prestandaförbättringar tack vare DDR5?