Amazons Fire TV är en en tjänst som tillsammans med enheten Fire TV Stick konkurrerar med bland annat Apple TV, Google Chromecast och Android TV. Principen är snarlik, enheten kopplas med HDMI till skärm eller TV och ansluts till internet. Fire TV:s gränssnitt samlar sedan olika applikationer och streamingtjänster på en och samma plats styrt med fjärrkontroll.

Tidigare versioner av enheten Fire TV Stick har funnits tillgängliga i Sverige, däremot har tjänsten inte officiellt lanserats i Sverige och därmed saknat svenska som valbart språk. Nu anländer både de nya internationella versionerna av streamingenheterna samt en officiell svensk version av Fire TV, med gränssnitt och hemskärm på svenska.

firetv.jpg

Fire TV Stick och den lite mer kraftfulla Fire TV Stick 4K Max är i grunden snarlika. Båda har 8 GB lagringsutrymme för applikationer, stöd för Dolby Atmos och Bluetooth 5.0 för att ansluta högtalare eller hörlurar. Som namnet avslöjar har Fire TV Stick 4K Max stöd för högre upplösningar och klarar upp till 2160p i 60 FPS jämfört med Fire TV Stick högsta gräns på 1080p i 60 FPS. Därtill har 4K-modellen även stöd för Dolby Vision, HDR och Wifi 6.

Båda enheter får en fjärrkontroll med inbyggt stöd för Alexa, som kan användas för att röststyra både Fire TV samt andra smarta hem-produkter från Amazon. Alexa är dock endast anpassad och optimerad för att användas på engelska i nuläget.

Modellerna lanseras den 17 november och finns att förbeställa från Amazon. Fire TV Stick landar på 449,99 kronor och Fire TV Stick 4K Max på 699,99 kronor.

Är du intresserad av Fire TV eller använder du någon annan liknande enhet?