Under evenemanget Intel Innovation 2021 passar bolaget på att prata spel- och grafikprestanda, ett område där duon AMD och Nvidia snart utökas till en trio när Intel lanserar grafikkorten Arc. Med lansering runt hörnet har Intel även gett sig in matchen när det kommer till uppskalningsteknik, något de gav ett första smakprov på i somras med en demonstration av vad de kallar Xe Super Sampling (XESS) följt av en djupare inblick i slutet av augusti.

Intel Xe Super Sampling – uppskalning med maskininlärning för Arc

Då tekniken kombinerar hårdvaruaccelererad artificiell intelligens (AI) med temporal information och rörelsevektorer är XESS närmast jämförbar med Nvidias DLSS snarare än AMD:s FSR, då den senare inte nyttjar AI. Till skillnad från DLSS, som är beroende av Nvidias Tensor-kärnor, är XESS kompatibelt även med hårdvara från andra tillverkare. Nu visar de även hur tekniken ser ut i spel, där Hitman 3 och The Riftbreaker blir först ut.

2021-10-29 16_44_49-Intel Innovation_ Event Keynote (Replay) - YouTube.png
xess4.png
xess1.png
xess2.png

Testsystemet nyttjar ett Arc-grafikkort, det framgår dock inte vilken exakt modell. Båda spel jämförs uppskalade från 1080p till 4K, något Intel tidigare påstått att XESS kan göra utan synlig kvalitetsförlust. De uttalar sig lite försiktigare denna gången och Roger Chandler formulerar det istället som att det är möjligt att bibehålla prestanda.

I några av jämförelserna går det att skönja något mer detaljerade texturer. Någon större skillnad i bildkvalitet är dock svår att urskilja då presentationen sänds genom Youtube och endast i upplösningen 1080p, där det också är värt att ha i åtanke att Youtubes komprimering påverkar det som visas i bild.

rton.png
rtoff.png

Desto större skillnad är det i Intels andra smakprov, där de visar ray tracing i Metro Exodus. Det är en väldigt kort demonstration på endast ett par sekunder med tre scener ur spelet med ray tracing aktiverat. Till skillnad från Intels tester med XESS är det här lättare att skönja skillnader mellan ray tracing av och på.

Intressant ur både sammanhanget ray tracing och maskininlärning är att Intel satsat betydligt mer än AMD och Nvidia i förhållande till traditionell rastrering. Hur Intels egen balans mellan dessa aspekter levererar i slutändan märks i början av nästa år, då det första Intel Arc-grafikkortet ser dagens ljus.

Läs mer om Intel Arc: