Den färska processorserien Intel "Alder Lake" är bara dagar bort, men parallellt arbetar bolaget på återkomsten till grafikkortsmarknaden. Den skalbara arkitekturen Xe ligger till grund för detta, en arkitektur som hittills tagit plats i både datacenter och bärbara datorer. Det spelorienterade utförandet har namnet Arc och tidiga uppgifter antyder att prestanda och pris för första generationen, "Alchemist", tampas med den lägre toppklassen från både AMD och Nvidia.

I våras lade Youtube-kanalen Moore's Law Is Dead vantarna på bilder av utvecklingsexemplar av Arc, då känt som Xe-HPG DG2. Nu följer samma profil upp med uppdaterade bilder av samma grafikkort, som nu ser ut att närma sig ett färdigt stadie. Grafikkortet i fråga är Intels mest kraftfulla variant med 512 beräkningsenheter och 16 GB grafikminne, hårdvara som ackompanjeras av en tvåfläktskylare omsluten av en silvergrå, vågig kåpa.

Mores Law Arc.jpg
Mores Law Arc 1.jpg

I likhet med de senaste referenskorten från AMD och Nvidia rör det sig om axialfläktar, här smyckade med Intel-logotyp. Under dessa syns en kylfläns byggd av värmeledningsrör och aluminiumskivor, som resulterar i total höjd kring två expansionsplatser. Huruvida den Intel-signerade referensmodellen kommer att dyka upp i handeln går endast att spekulera kring, men rimligtvis handlar det åtminstone om en referensmodell som partnertillverkare kan förhålla sig till.

Av denna går att utläsa att kretskortet går att göra relativt kompakt och en stor del av kylflänsen syns utanför kretskortet för obehindrat luftflöde. Strömmatningen utgörs av en 8- och en 6-pinskontakt, som tillsammans med PCI Express-anslutningen sätter taket till 300 watt. Värt att påminna om är att en ny strömkontakt med kapacitet på 600 watt är på ingång med PCI Express 5.0-standarden, en standard som ser dagens ljus med "Alder Lake" och möjligtvis även bolagets grafikkort.

Mores Law Arc 2.jpg

Vid sidan av fotografierna skickar Moore's Law Is Dead även med bilder av en mindre kraftfull Intel Arc-modell. I det här fallet rör det sig om renderingar av 3D-modeller, men dessa ska enligt uppgift vara baserade på original som skymtats i verkligheten. Modellen saknar extern strömmatning och det lutar således åt att det är en av de enklaste varianterna, exempelvis med 128 beräkningsenheter. De mindre yttermåtten och den ensamma fläkten är i linje med blygsam prestanda och strömförbrukning.

Läs mer om Intels grafikkort: