Det har knappast undgått någon att den senaste generationens grafikkort säljer som smör och att tillgång inte alls kan möta efterfrågan. Produkterna flyger från lagerhyllorna trots priser som är långt över de som AMD och Nvidia lovade vid lansering. Med jämna mellanrum tittar tyska 3Dcenter närmare på prisutvecklingen, som sedan mitten av året stadigt pekat uppåt.

Nu meddelar tekniksajten att perioden mellan den 10 och 31 oktober inte är ett undantag, och därtill att prisökningarna accelererat en aning. Med detta står klart att Nvidia-signerade kort i genomsnitt är uppe på samma nivåer som i februari, medan AMD är i linje med april. Konkret innebär sistnämnda ett genomsnittligt försäljningspris 101 procent över rekommenderat, medan Nvidia snittar blygsamma 88 procent högre.

AMD-nVidia-Retail-Price-Trend-2021-v9.png

Källa: 3Dcenter

Sammanställningen från 3Dcenter avser den tyska marknaden, men dessutom endast de äldsta varianterna från "Ampere"- och RDNA 2-serierna. Detta innefattar Geforce RTX 3090, RTX 3080, RTX 3070, RTX 3060 Ti och RTX 3060, medan det på AMD-sidan rör sig om Radeon RX 6900 XT, RX 6800 XT, RX 6800 samt RX 6700 XT. Således lyser Nvidias halvfärska Ti-modeller med sin frånvaro, precis som Radeon RX 6600 XT. Datapunkterna baseras på tyska återförsäljares lägsta försäljningspriser och förhållandet till rekommenderad nivå.

Tidigare under hösten rapporterades om att en än skralare tillgång på grafikkretsar och komponenter skulle driva upp de dalande prislapparna på nytt, något som med facit i hand stämmer. Procentuellt är den prisökning som syns sedan den 10 oktober om 9,8 procent för Radeon-korten, medan Geforce-höjningen stannar på 9,3 procent. Ställt mot de relativt låga priserna från högsommaren är grafikkorten i snitt 31,4 respektive 25,3 procent dyrare nu.

Avslutningsvis poängterar 3Dcenter hur grafikkort prismässigt går om mer kraftfulla modeller, där exempelvis Radeon RX 6800 sålts dyrare än Radeon RX 6900 XT. De exakta siffrorna kan inte användas för att direkt beskriva den svenska marknaden, men ger ändå en fingervisning kring de uppåtgående pristrenderna. Det återstår att se när grafikkorten sjunker till riktprisnivå. Företag som Nvidia spår att tillgången även 2022 blir skral, varför sänkningar lär dröja.

Läs mer om grafikkort: