Svenska prisjämförelsesajten Pricerunner grundades 1999 och såldes sedan 2016 till NS Intressenter, som köpte bolaget för cirka en miljard kronor. Enligt en pressrelease daterad 2 november förvärvar nu Klarna bolaget för 9 miljarder kronor. Ny VD för bolaget blir Pricerunners tidigare tillväxtchef Mikael Lindahl.

Pricerunner International AB omsatte cirka 300 miljoner kronor i 2020 års bokslut, en siffra som växt sedan NS Intressenter gick in som ägare 2016 med Nicklas Storåkers som VD. Storåkers som ägt 23 procent av bolaget erhåller 2,1 miljarder vid köpet. Den svenska falangen Pricerunner Sweden AB står i sin tur för 157 miljoner kronor.

Riskkapitalbolaget Creades har haft ett innehav på 11,5 procent som de nu erhåller dryga miljarden för. Creades äger exempelvis 69 procent av svenska e-handlaren Inet samt 5 procent av Apotea och 3 procent av Instabox.

"PriceRunner står redo att accelerera internationellt. Produkten, teamet och plattformen – alla delar har kapaciteten och är förberedda att starta en ny, spännande resa. [...]”, säger Paul Fischbein, styrelseordförande för PriceRunner.

I dagsläget har Pricerunner verksamheter i Sverige, Norge, Danmark och Storbritannien men med uppköpet ämnar Klarna att accelerera den internationella expansionen. Något de menar att de är i en unik position att göra, på grund av den skalbarhet som finns i teknikplattformen.

Ett möjligt scenario är också att uppköpet syftar till att stärka Klarna Shopping, den köpupplevelse som är inbyggd i Klarnas mobilapplikation. Det bör dock förtydligas att inget av de inblandade bolagen i dagsläget gett någon indikation på att så är fallet.