Uppdatering 2021-11-06:

CPU-Z-utvecklare menar att det fanns en bugg som rapporterade orimligt höga frekvenser, och överklockaren Der8auer är övertygad om att Gigabyte fuskat till sig frekvenserna. Mer information finns att läsa i den fullständiga artikeln.

Intel Core i9-12900K i 8 GHz var fejk

I över ett halvt decennium var Intels processorer för stationära datorer synonymt med Skylake-arkitekturen och tillverkning på 14 nanometer. Genom att polera kombinationen i ett antal generationer lyckades företaget driva upp det ökande antalet kärnor till höga klockfrekvenser, både direkt ur kartong och för den med överklockningsambitioner. Med övergången till 10 nanometer var klockfrekvenserna inledningsvis låga och lämpade för bärbara.

När omdöpta tekniken Intel 7 används till nära förestående Core 12000-serien "Alder Lake" är sådana begränsningar som bortblåsta. Flaggskeppsmodellen Core i9-12900K har 8 högpresterande kärnor och lika många energieffektiva, där de förstnämnda har turbofrekvens om 5,2 GHz på enskilda kärnor. Den respektabla nivån brädas nu av överklockaren "hicookie", som plockar fram det tunga artilleriet och skrämmer upp en kärna till 8 GHz.

Alder Lake 8 GHZ.png

Det är Gigabytes spanska avdelning som i ett Twitter-inlägg ivrigt presenterar "Alder Lake"-rekordet – ett antal timmar innan officiell lansering. Bedriften visas i bilder hämtade från CPU-Z, där det står att läsa att sju av åtta kärnor är låsta till 4 GHz. Spänningen är uppvriden till 1,812 volt och de energieffektiva kärnorna är till synes inaktiverade. Uppgifter kring stabilitet och kylning saknas, men flytande kväve eller helium är rimliga antaganden för sistnämnda.

I samma Twitter-inlägg delar Gigabyte ytterligare ett rekord med "hicookie" bakom spakarna, men den här gången står DDR5-minnet i centrum. Med slappa timings om 52-52-52-100 uppnås en effektiv minnesfrekvens om 8 300 MHz. Här är alla 16 processorkärnor aktiva, men låsta vid låga frekvenser. Strax under 2 GHz gäller de 8 högpresterande "Golden Cove"-kärnorna, medan ynka 0,79 GHz syns hos "Gracemont"-oktetten. För båda rekord används Gigabyte-moderkortet Z690 Aorus Tachyon.

DDR5 8 GHZ.png

Det återstår att se om "Alder Lake"-processorer, exotiska kylmedier och entusiastiska överklockare kan spräcka de frekvensrekord som legat fast i snart tio år. Enligt CPU-Z:s databas är 8,794 GHz på en kärna med AMD FX-8350 fortfarande herre på täppan. Intel dyker upp på tredjeplatsen med Celeron 352 på 8,544 GHz, medan Core 11000-serien "Rocket Lake" inte nått över 7 GHz-gränsen.

Läs mer om Intel "Alder Lake":