Vid det här laget har det knappast undgått någon med minsta datorintresse att senaste generationens grafikkort fullkomligen flyger av lagerhyllorna, åtminstone de få som faktiskt anländer. Tillgången möter inte efterfrågan och priserna letar sig en bra bit över rekommenderade priser (MSRP), vilket även gör grafikkort till ett attraktivt byte för den som är ute efter att tjäna sig en hacka på mindre lagligt vis.

Grafikkort blev nära 10 procent dyrare under oktober

Detta har EVGA precis fått erfara, då en av partnertillverkarens lastbilar kapades på väg till EVGA:s distributionscenter i södra Kalifornien, USA. Fordonet var vid tillfället lastat med grafikkort ur Nvidias Geforce RTX 3000-serie, som enligt EVGA:s produktchef Jacob Freeman beräknas vara värda från 330 till hisnande 1 960 USD styck, vilket motsvarar cirka 3 000 respektive 16 900 kronor.

Exakt hur många grafikkort som stals avslöjas inte, baserat på typen av transport och destination rör det sig dock troligtvis om ett större antal. Det är även värt att notera att värdeuppskattningen är baserad på rekommenderade priser och att grafikkortens faktiska marknadsvärde både hos återförsäljare och på andrahandsmarknaden är högre.

EVGA will NOT REGISTER or HONOR ANY WARRANTY or UPGRADE claims on these products.

På EVGA:s forum varnar de användare dels för att det enligt lokala lagar är olagligt att köpa stulet gods, dels att EVGA inte tillhandahåller någon form av garanti eller dylikt för de stulna grafikkorten. För att försäkra sig om att ett kort från andrahandsmarknaden inte är stulet går det att verifiera serienumret på tillverkarens webbplats.

Läs mer om grafikkort: