Rapporter om hackerattacker och dataintrång haglar relativt tätt, där det ibland handlar om angrepp och utpressning mot stora företag. Andra gånger blir attackerna mycket påtagliga även för gemene man, när exempelvis Facebook, Twitch eller Coop hamnar i skottgluggen. För gotlänningar och gotlandsturister syntes detta tidigare i år, då Region Gotland och webbsidan helagotland.se utsattes för överbelastningsattacker.

Väletablerade hackergrupper och stora botnätverk är inte sällan bakom spakarna i sådana attacker. Nu rapporterar Sveriges radio dock att det i sistnämnda fall rör sig om en överbelastningstjänst till priset 40 dollar, som beställts av en tolvåring. I polisförhör uppger tolvåringen att han lurade sin otekniske far att köpa tjänsten på nätet, med förklaring att det handlade om en grej för en Minecraft-server.

Åklagaren Mats Wihlborg förklarar att överbelastningsattacken påverkade verksamheten kraftigt, men eftersom tolvåringen inte är straffmyndig kommer han inte att åtalas eller straffas. Wihlborg menar att en straffmyndig person hade riskerat "fängelsestraff av inte alltför kort slag". Enligt Sveriges radio kostade problemen 1,5 miljoner kronor för Region Gotland.

Angreppen genomfördes mellan januari och mars, där upp till 68 attackförsök skedde på en dag. Sveriges radio skriver att tolvåringen i en chatt med en kompis förklarat hur han kom förbi regionens skydd mot överbelastning på en halvtimme. Han påstår att han arbetat för att hitta svagheter i systemen och inte med att utföra attackerna, varför han tycker att det är "frustrerande att bli ditsatt".

Läs mer om IT-attacker: