SweClockers medlemmar lägger ofta ned både tid, pengar och eftertanke på att få kylningen i datorn helt rätt, för att hålla temperaturerna i schack och för en lagom ljudnivå. En processor i en stationär dator kan sörpla i sig långt över 100 watt, men kylningen är också viktig i strömsnåla enheter som smarta telefoner. Effektuttaget för sådana systemkretsar är i grunden lågt, vilket ofta flankeras av välbalanserad kretsdesign och avancerad tillverkningsteknik.

Vid lång tids belastning krävs dock värmeavledning för att inte sänka prestandan, varför relativt stora ångkammare och värmeledningsrör är vanliga inslag. Nu visar Xiaomi hur de ämnar ta telefonkylning till nästa nivå, med ett system som inte är helt olikt ett vattenkylningssystem från datorvärlden. Bolaget menar att lösningen har dubbelt så hög kylförmåga som andra varianter på marknaden.

Xiaomi kylare 2.png
Tesla valve.PNG
Xiaomi kylare.PNG

När en telefon bestyckas med ångkammare eller värmeledningsrör handlar det om att sprida ut värmen till andra delar av telefonen, för mer effektiv värmeöverföring till omgivningen. I dessa kopparbehållare byter kylmediet aggregationstillstånd mellan vätske- och gasform i rask takt, men de två tillstånden möts och blandas och tydlig riktning saknas. Det är just riktning som Xiaomi introducerar med lösningen, som de kallar Loop Liquidcool.

Det rör sig fortfarande om en ångkammare, men med hjälp av så kallade Tesla Valves, envägsventiler, tvingas vätskan och därmed gasen att endast färdas i en riktning. På så sätt skapas en cykel som leder gasen till större kontaktyta som är att likna med en radiator. Gasen kondenseras och vätskan tar sedan en annan väg tillbaka till den del som har direktkontakt med den värmealstrande systemkretsen.

Telefonmakarens egna tester placerar kyllösningen i telefonen Mix 4, som är utrustad med Qualcomms värstingkrets Snapdragon 888+. Konkret innebär det en stabil temperatur om 47,7 °C vid en halvtimmes spelande – 8,6 °C svalare än med standardkylaren. Det återstår att se om den nya kylarlösningen blir standard i alla Xiaomis telefoner framöver och om andra telefontillverkare hänger på.