Intel har precis lanserat Core 12000-serien "Alder Lake", med vilka de återupptar prestandakampen mot AMD. Med processorfamiljen följer flera nyheter, däribland tillverkningstekniken 10 nanometer (Intel 7) och ny hybridarkitektur med utökat antal kärnor. Inför lanseringen var förväntningarna "Alder Lake" höga, då det väntades bli det största prestandamässiga klivet för bolaget på flera år.

Intel tillbaka i prestandatoppen med Core i9-12900K och Core i5-12600K "Alder Lake"

Det är dock inte bara processorerna i sig som är nya, hela plattformen bjuder på nyheter och skruvar upp förväntningarna ännu högre. Processorn tillhandahåller stöd för PCI Express 5.0 och minnesstandarden DDR5, samtidigt som styrkretsen Z690 möjliggör för ett stort antal SSD-enheter anslutna via PCI Express genom en M.2-anslutning.

Både Core i9-12900K och Core i5-12600K har fått sig en omgång i testlabbet med imponerande resultat, undantaget medioker energieffektivitet hos flaggskeppsmodellen. Processorerna i sig ligger även prismässigt bra till, jämfört med konkurrerande modeller från AMD.

Det ser däremot desto dyrare ut på både moderkorts- och minnesfronten, där framförallt DDR5-minnen är mycket svåra att få tag på. Sammantaget ser de nya processorerna inte ut att flyga av hyllorna och flera återförsäljare har fortfarande välfyllda lager. Hur väl känner du att "Alder Lake" lever upp till de förväntningar du hade inför lanseringen? Är det något särskilt du saknar eller kändes det som full pott?