Denuvo är ett antifusk- och kopieringsskydd (DRM) som återfinns i ett hundratal spel. Framförallt DRM-skyddet har kritiseras och pekats ut som skyldig för flera prestandaproblem i PC-spel, nu senast för stuttering i Capcoms Resident Evil Village. Flera spel har fått skyddet bortplockat i efterhand till följd av problemen och det var till mångas förtjusning när Bethesda för några år sedan av misstag lanserade Doom: Eternal utan Denuvo.

Intel rekommenderar scroll lock för DRM-problem med Alder Lake

Den här gången var problemen däremot inte relaterade till prestanda, utan ett problem med Denuvos servrar. PC-spelare som i helgen försökte starta Denuvo-titlar likt Guardians of the Galaxy och Wolfenstein: Youngblood stötte på patrull i form av felmeddelande som konstaterade serverfel. Även spel med mer renodlade enspelarlägen likt Planet Zoo och Shadow of the Tomb Raider gick inte att starta alls utan möttes av samma fel.

Felet härleddes snabbt till Denuvo, som till synes missat att förnya ett domännamn i tid, vilket i det här fallet var kopplat till verifiering av spel. Missen innebar att användare inte dirigerades vidare korrekt och spelen gick därför inte att starta. Denuvo har bekräftat att det var ett problem med domännamn som orsakade felet, de har dock inte specificerat huruvida det rör sig om en missad förnyelse eller något annat. Det har sedan dess åtgärdats och den påverkade domänen har åter förnyats.

Hade du några problem med att starta spel i helgen?