Små, kompakta datorbyggen innebär allt som oftast behov av kylningslösningar modell mindre, något Noctua erbjuder i form av den nästan tio år gamla modellen NH-L9i. Det är en kompakt lågprofilskylare som även med fläkt monterad endast är 37 millimeter hög. Modellen har lanserats i flera varianter, däribland en Chromax Black-version.

Nu lanserar Noctua modellen med anpassningar för sockel LGA 1700, där Intel för första gången sedan sockel LGA 775 förändrat dimensionerna på sina processorer. Den tolfte generationens Core-processorer i "Alder Lake"-familjen har både växt i storlek samt fått annorlunda placering av monteringshålen på moderkorten. För att tackla det har Noctua utrustat den reviderade versionen av NH-L9i med monteringssystemet "Secufirm 2" som är anpassat till de nya dimensionerna.

We're very happy with the performance of the NH-L9i-17xx coolers on Intel's new LGA1700 CPUs. We have managed to dissipate up to around 160 W on the Core i9-12900K, pushing it to over 4.2 GHz, and up to 125 W on the Core i5-12600K running at 4.3 GHz. – Roland Mossig, VD på Noctua

Den medföljande fläkten är Noctuas NF-A9x14 med PWM-stöd och det är inga egentliga större skillnader jämfört med tidigare revisioner. Enligt Noctuas VD Roland Mossig har de i tester lyckats kyla flaggskeppet Core i9-12900K vid 160 watt effektuttag. Det är över basfrekvensen som ska nås vid 125 watt, men en bra bit under de maximala 241 watt som Intel specificerar. Det är dock värt att notera att Noctua på sin webbsida tydligt specificerar att NH-L9i inte är anpassad för system som genererar mycket värme.

Förutom ny revision av kylaren presenterar Noctua även en slags fläkttunnel vid namn NA-FD1. Den är tänkt att sättas som en brygga mellan kylare och en perforerad sidopanel eller topp. Genom att skapa en tunnel mellan fläkten och ett luftintag förhindras kylaren från att ta in den redan uppvärmda luften i chassit. Insatsen är tänkt att användas när utrymmet är större än 5 millimeter, men maximalt 45 millimeter.

na_fd1_2_1.jpg

Enligt Noctua kan NA-FD1 beroende på resterande system sänka temperaturer med hela 5 °C eller mer. Själva tunneln består av flera insatser i EVA-skum i olika tjocklek som kan kombineras för att nå önskad höjd. Tillbehöret köps separat och är kompatibelt med alla versioner av NH-L9i och NH-L9a . Prislappen landar på totalt 12,90 euro, motsvarande knappt 130 kronor.

Kylaren finns både i Noctuas klassiska brun-beiga utförande samt i Chromax Black-version. Priset landar på 44,90 euro för den brun-beiga eller 54,90 euro för den svarta, motsvarande cirka 445 kronor respektive 545 kronor.

Läs mer om kylning: