Kort innan lanseringen av Intels processorfamilj "Alder Lake" publicerade Gigabytes spanska avdelning ett Twitter-inlägg med ett imponerande överklockningsresultat. De påstod sig ha slagit världsrekord och lyckats skruva upp en kärna av nya flaggskeppsmodellen Core i9-12900K till hela 8 GHz.

Intel Core i9-12900K i 8 GHz var fejk

Resultatet validerades med CPU-Z Validator, vilket gjorde utvecklaren @Doc TB bakom programvaran mycket skeptisk. Detta då en tidigare bugg orsakat felaktiga resultat, något som både han och andra överklockare misstänkte hänt igen. Gigabyte anklagades även för att inte ha helt rent mjöl i påsen, då den uppdatering som fixat tidigare bugg kan kringgås med tillgång till källkoden till moderkortets BIOS/UEFI.

CPU-Z Validator har i kontakt med Gigabyte inte fått några konkreta bevis för att de uppnått det påstådda resultatet. Vidare undersökningar ska ha visat att resultatet validerats till följd av den sedan tidigare kända buggen och resultatet har därmed officiellt ogiltigförklarats.

I samma veva poängterar Doc TB även att Gigabyte drog till med en liknande manöver vid lanseringen av Ryzen 9 5950X, där de påstod att de nått över 6 GHz. Detta ska ha manuellt diskvalificerats vid tillfället och en ny analys bekräftar att det även i det fallet rörde sig om ett falskt resultat.

Läs om fler Gigabyte-strategier: