År 2016 såg AMD:s sockel AM4 dagens ljus, i sällskap av processorfamiljen "Bristol Ridge" – en sista suck för det skamfilade Bulldozer-släktet. Året därpå följde första generationens Ryzen och början på slutet för Intels definitiva position som herre på processortäppan. I samma veva lovade också AMD att stödja AM4-sockeln fram till år 2020, något som med facit i hand efterlevts.

De som hoppade på tåget med första generationens moderkort och 300-seriens styrkretsar har dock inte nödvändigtvis kunnat hänga på till den nu aktuella Ryzen 5000-serien. AMD tvingar nämligen inte moderkortstillverkarna att släppa uppdateringar för detta, något som dock är mer uppstyrt med 400-seriens styrkretsar. Avsaknaden på uppdateringskrav hindrar dock inte Gigabyte och Asus från att rulla ut uppdateringar – till instegsmoderkort med styrkretsen A320.

Det är Tom's Hardware som rapporterar om uppdateringarna, som i det tysta anlänt för de allra enklaste moderkorten under de senaste veckorna. Ett stickprov visar att de mer välutrustade moderkorten med B350- och X370-styrkretsarna inte fått samma behandling, men bakomliggande orsak är okänd. Klart står däremot att den som sitter på ett gammalt A320-moderkort kan byta stöd för "Bristol Ridge" mot "Vermeer" – Ryzen 5000.

A320 Asus.PNG

Avskalade Asus Prime A320M-K är ett exempel i 500-kronorsklassen som får en uppgradering.

A320 Gigabyte.PNG.png

Gigabytes spartanska GA-A320M-S2H är ett annat uppdaterat moderkort.

B350 Asus.PNG

Mellanklassaren Prime B350-Plus såg en Windows 11-uppdatering i augusti, men utökat processorstöd sågs senast i en BIOS-version från hösten 2019.

Gigabyte X370.PNG

GA-AX370-Gaming K7 uppdaterades för Ryzen 3000XT-stöd sommaren 2020. Sedan dess råder radiotystnad i BIOS-flödet.

Att stöd för äldre processorer försvinner är en följd av begränsat minne hos BIOS-kretsarna, och samma sak står att läsa i det finstilta för många andra BIOS-uppdateringar för Ryzen-moderkort. Värt att ha i åtanke är en eventuell återgång till en äldre processor således kräver att en äldre BIOS-version installeras.

Tom's Hardware gräver i anledningen bakom de plötsliga BIOS-uppdateringarna, som släpps långt efter de senaste Ryzen-processorerna. De innehåller heller inte några uppenbara kopplingar till Windows 11. AMD har inte svarat på Tom's Hardwares frågor om bolagets förhållningssätt till BIOS-uppdateringar och 300-serien förändrats. Tekniksajten misstänker dock att fler moderkortstillverkare följer Asus och Gigabytes exempel, men om även B350 och X370 får nytt liv återstår att se.

Har du ett äldre AM4-moderkort som du skulle vilja utrusta med en färsk processor? Berätta i kommentarstråden!