Hackerattacker och särskilt ransomware är ett numera allt vanligare och större problem för både företag och myndigheter. Få tycks vara fredade från angrepp och i helgen stod amerikanska federala polismyndigheten (FBI) på tur, när hackare under lördagskvällen tog sig in i myndighetens externa mailserver.

Enligt FBI ska hackarna varken haft åtkomst till eller äventyrat sekretessbelagd data eller personuppgifter, då den specifika mailservern endast nyttjas för extern kommunikation med andra myndigheter. Innan sårbarheten upptäcktes lyckades hackarna däremot sända ut tusentals mail med en falsk varning om cyberattack.

På Twitter har användaren @Spamhaus publicerat en påstådd kopia av det mail som skickades ut, med ämnesraden "Urgent: Threat actor in systems". Då meddelandet skickades via FBI:s servrar signerat med USA:s departement för inrikessäkerhet ska det ha rört till det ordentligt och skapat oro hos mottagarna.

Enligt säkerhetsexperter ska mailen däremot inte haft några bifogade filer med skadlig programvara eller dylikt. Det framgår inte vem eller vilka som ligger bakom attacken, det spekuleras däremot att de skyldiga var ute efter att göra sig ett namn och inte hade någon utstuderad plan. FBI kan därmed ha haft ordentlig tur, då tillgång till att maila med myndigheten som avsändare kunnat utnyttjas för betydligt värre ändamål.

Källa: The Washington Post

Läs mer om säkerhet: