Betaltjänsten Paypal är en av de tidiga tjänsterna för betallösningar online och vann mark genom att kombineras med amerikanska Ebay. Numera erbjuder de en mängd olika tjänster, däribland fungerar de som en mellanhand för betalningar genom att låta användare koppla betalkort till sitt konto, alternativt överföra pengar från ett bankkonto till sitt Paypal-konto. Detta för att användaren av exempelvis säkerhetsskäl ska slippa lämna ut sina kort- eller bankuppgifter.

Användaravtalet har i allmänhet sedan 2020 tillåtit en årlig inaktivitetsavgift. Endast de PayPal-konton som inte har haft någon aktivitet under de senaste tolv (12) månaderna kommer att debiteras en inaktivitetsavgift. Avgiften kommer att vara 100 SEK eller det återstående beloppet om saldot på kontot är mindre än 100 SEK. Konton med ett saldo som är noll kommer inte att påverkas och den här debiteringen kommer inte att resultera i några underskott.

Sedan 2020 har Paypals användaravtal inkluderat ett villkor som tillåter bolaget att dra vad de kallar "inaktivitetsavgift" från användare som inte nyttjat kontot på mer än tolv månader. Nu flaggar Paypal för att de från den 15 november börjar varna användare som riskerar få en sådan avgift.

We have introduced an inactivity fee to maintain accounts that are inactive. The applicability of the service fee is limited and intended to only impact accounts that have not been active within the past 12 months. Accounts with zero balance won’t be impacted and this charge won’t result in any negative balance. – Paypal via The Independent

Avgiften är på totalt 100 kronor och dras endast från konton som har ett saldo. Det dras alltså inte från konton som har ett kort kopplat till sig, utan endast konton där användare har ett existerande saldo från en överföring av något slag. Är saldot under 100 kronor dras endast det kvarvarande beloppet och konton kan inte övertrasseras. Ett konto med noll kronor kan därmed inte bli skyldig någon avgift.

Användare som varnas för inaktivitet kan åtgärda det genom att logga in alternativt genomföra en transaktion av något slag.