I mer än tio år har Apple självt stått för systemkretsarna i sina mobiltelefoner. Det handlar om A-serien, som år 2010 tog avstamp i A4 och nu senast introducerades A15 tillsammans med Iphone 13. Det lyfts ofta fram att Apple gör systemkretsar i världsklass, men ett område där de fortsatt är beroende av Qualcomm som ensam leverantör är modemkretsar.

Det har i åratal cirkulerat uppgifter om att Apple arbetar på egna modemkretsar och nu kan det vara på gång. I samband med Qualcomms Investor Day framgår att bolagets monopol på modemkretsar till Apple upphör 2023. Under året väntar sig Qualcomm leverera blott 20 procent av Apples totala volym modemkretsar.

Med Qualcomms egna prognos i åtanke är det mest sannolika att bolagets modemkretsar kommer husera i då föregående, det vill säga 2022, års Iphone-modeller. Apples Iphone för 2023, sannolikt kallade Iphone 15, kommer således använda modemkretsar från annan leverantör. Det har i omgångar ryktats om att Apple överväger Samsung och Mediatek som leverantörer av modemkretsar, men den här gången tror bedömare att Apple kommer använda en egen lösning som det i åratal ryktats om.

I en rapport från branschtidningen Digitimes konstateras att moderna systemkretsar för Android-telefoner har modemkretsen integrerad, något som ger fördelar såsom högre energieffektivitet. Enligt tidningens uppgifter blir så inte fallet med Apples Iphone-modeller år 2023, som väntas husera två separata kretsar – vad som sannolikt blir A17 och den egenutvecklade modemkrets.

Sedan några år tillbaka är kontraktstillverkaren TSMC exklusiv leverantör av kretsar till Apple och högst sannolikt är så fallet även 2023.