Under senare år har kretstillverkaren Mediatek främst producerat systemkretsar till något mer budgetorienterade telefoner, medan Qualcomm, Apple och Samsung dominerat bland flaggskeppen. Bolagets senaste flaggskeppsmodeller Helio X20 och Helio X30 har flertalet år på nacken och fick inget större genomslag. Trots det går det minst sagt bra för bolaget, vars tillväxt går som tåget och spås växa med 60 procent år 2021 jämfört med föregående år.

Nu ska de även åter storsatsa på premiumsegmentet och ta upp kampen med flaggskeppet Dimensity 9000. Den är bestyckad med åtta kärnor baserade på nya ARMv9-arkitekturerna i en hybridkonfiguration. Det rör sig om en kärna Cortex-X2 sällskapat av tre stycken Cortex-A710 och fyra Cortex-A510. Detta flankeras även av ny grafikdel i form av Mali-G710 och stöd för minnesstandarden LPDDR5X.

MTK_D9000_6.png
MTK_D9000_10.png

Enligt Mediatek ska Dimensity 9000 med Cortex-X2 erbjuda 35 procent högre prestanda samtidigt som den blir 37 procent mer energieffektiv än nuvarande toppmodell till Android. Vilken modell de jämfört med nämns inte, men sannolikt rör det sig om Qualcomms Snapdragon 888. Trots övertag på Android-sidan är kampen jämnare vid jämförelser mot Apples motsvarighet, där Dimensity 9000 presterar motsvarande Bionic A15 i flertrådad prestanda.

Redan i april talade uppgifter om att Mediatek såg ut att bli först ut på 4 nanometer, vilket nu bekräftas. Dimensity 9000 tillverkas på TSMC:s färska 4-nanometersteknik och planeras landa på marknaden under första kvartalet 2022. Bland intressenter har tidigare mobiltillverkarna Oppo och Xiaomi nämnts, där den förstnämnda redan nyttjar systemkretsar från Mediatek till bland annat modellen Oneplus Nord 2.

Källa: Anandtech