Det har gått mer än ett år sedan AMD och Nvidia tog skynket av den senaste generationens grafikarkitekturer, som utmärker sig genom rejäla prestandalyft och mycket skral tillgång. I vanlig ordning har bolagen successivt skalat ned RDNA 2 respektive "Ampere" från den absoluta prestandatoppen till enklare produkter, men för stationära datorer lyser aktuella grafikkort i instegsklassen ännu med sin frånvaro.

Nvidias Geforce RTX 3050 kan räknas till detta segment, men finns i skrivande stund endast för bärbara datorer och med maximalt 4 GB GDDR6-minne. Nu skriver den välrenommerade Twitter-profilen "komachi_ensaka" att AMD framöver också skruvar tillbaka minnesmängden till samma nivå, när RDNA 2 antar sin enklaste form. Det handlar således om en halvering ställt mot både stationära RX 6600 och den bärbara RX 6600M-varianten.

I takt med att AMD och Nvidia expanderat till de enklare pris- och prestandaklasserna har just mängden grafikminne varit ett återkommande vapen i marknadsföringen. Det röda laget slår exempelvis på stort med 16 GB GDDR6 minne hos Radeon RX 6800 och 6800 XT, som i runda slängar tävlar med Geforce RTX 3080 med 10 GB GDDR6X. Nvidia har övertaget med RTX 3060 – Radeon RX 6600-konkurrenten med 12 GB minne. Bolagen ser dock ut att vara eniga om vad som är lämpligt för de enklaste grafikkorten, en nivå som är densamma som under Polaris- och ”Pascal”-epokens 2016.

Med släppta Radeon RX 6600 och storebror RX 6600 XT har AMD siktet inställt på 1080p-spelande med hög bildfrekvens, medan de kommande grafikkorten rimligtvis syftar till att driva runt enklare spel, lägre upplösningar eller 1080p med lägre bilduppdatering. Sannolikt hamnar grafikkretsen Navi 24, med kodnamn ”Beige Goby”, i centrum hos de två korten. Enligt uppgift är denna utrustad med blott 16 beräkningsenheter, för totalt 1 024 streamprocessorer. Radeon RX 6400 skalar ned detta ytterligare några snäpp.

De försiktiga specifikationerna borgar för relativt blygsam prestanda och det återstår att se om det återspeglas i priserna. Lanseringsdatum och övriga specifikationer för Radeon RX 6500 XT och RX 6400 är i dagsläget oklara, men det är inte omöjligt att produkterna avtäcks under CES 2022. Nästa års upplaga av teknikfesten går av stapeln den 5 januari, med avslut den 8 januari.