I början av september antog centralamerikanska El Salvador ett lagförslag om att införa kryptovalutan Bitcoin som officiellt betalningsmedel. Motiveringen var enligt president Nayib Bukele bland annat att få av landets invånare har ett bankkonto, trots att många tar emot pengar från släktingar i utlandet.

Nu ska El Salvador satsa ytterligare på Bitcoin och bygga en hel stad för brytning av kryptovalutan. Den nya Bitcoin-staden ska etableras nära en vulkan vid Golfo de Fonseca-bukten, mellan städerna La Unión och Conchagua. För att försörja stadens energibehov ska de dra nytta av den närliggande Conchagua-vulkanen och bygga ett geotermiskt kraftverk.

Residential areas, commercial areas, services, museums, entertainment, bars, restaurants, airport, port, rail - everything devoted to Bitcoin – President Nayib Bukele

Allt ska inspireras av Bitcoin, inklusive stadsplaneringen. Staden ska byggas i formen av ett mynt och inkluderar utöver kraftverket och datacenter för brytning av kryptovaluta även bostadsområden, museum, restauranger och all annan samhällsservice som kan tänkas behövas. Enligt president Nayib Bukele ska stadens invånare inte heller behöva betala någon inkomstskatt, utan endast mervärdesskatt.

Exakt när staden väntas vara färdigbyggd uppges inte. Förhoppningen är att Bitcoin och kryptovalutor ska ge skjuts åt landets ekonomi och utveckling. Det är dock ingen nyhet att värdet på kryptovalutor, Bitcoin inkluderat, svänger ofta och kraftigt, vilket i dagsläget innebär att de inte alltid är lämpliga som betalningsmedel. Detta har väckt viss oro bland landets invånare och huruvida de i framtiden flockas till Bitcoin-staden eller inte återstår att se.

Källa: BBC

Skulle du vilja bo i en Bitcoin-stad?