Paneltillverkaren TCL är en av de större aktörerna och har både egen tillverkning samt tillverkar på beställning åt andra stora namn i TV-branschen. Under mässan DTC 2021 i Kina demonstrerade de flera nya prototyper, vilket inkluderar både Micro LED- och OLED-paneler. Det senare får ses som en stor nyhet, då LG idag är ensam om att leverera stora OLED-paneler för TV-apparater.

TV-guiden 2021/2022 – Med fokus på gaming

De nya OLED-panelerna ska vara resultatet av ett sju år långt samarbete och investering i japanska JOLED, som utvecklar en teknik för "OLED inkjet-printing". Detta innebär att en teknik liknande hur bläckstråleskrivare fungerar används för att skapa OLED-dioder på stora substrat, något som är tänkt att sänka produktionskostnaden i längden.

tcl75microled.jpg
tcl8koled65.jpg

Den "printade" prototypen mäter in på 65 tum och upplösningen 8K, några detaljer utöver det framgår inte. TCL presenterar även en Micro LED-prototyp på 75 tum där upplösningen landar på betydligt lägre 2 400 × 1 440 pixlar. Utöver detta presenterades även flertalet andra prototyper, däribland en 125 tum stor glaspanel med transparenta Micro LED och en vikbar 8 tum stor OLED-display.

TCL dras dock med samma problem som andra tillverkare gällande Micro LED och panelen väntas inte massproduceras. Då tekniken fortfarande är under utveckling är det både svårt och mycket kostsamt att producera panelerna i nuläget.

Källa: Flatpanelshd