Processorjätten lanserade nyligen processorfamiljen "Alder Lake" i Core 12000-serien, som bjöd på en lång rad nyheter. En av de största för marknaden i stort var introduktionen av minnesstandarden DDR5 med betydligt högre klockfrekvenser än den fortfarande aktuella föregångaren DDR4. Processorstöd i all ära, att få tag på DDR5-minnen är lättare sagt än gjort.

När Intels Core 12000-serie lanserades fick svenska återförsäljare kollektivt in blott ett hundratal DDR5-minneskit, något som så mycket annat tillskrivs kretsbrist. Här handlar det dock inte om själva minneskretsarna utan den strömregulator (eng. Power Management Integrated Circuit, PMIC), som i och med DDR5 är obligatorisk. Det uppger källor till 12chip.com.

Vidare anges att bristen på strömregulatorer är här för att stanna, åtminstone under överskådlig tid. I nuläget är anskaffningstiden, det vill säga från att en order läggs till att varan levereras, för strömregulatorer till DDR5-minnen 35 veckor. Med andra ord skulle ordrar som läggs idag uppfyllas först under sensommaren 2022.

Att standardiseringsorganet JEDEC valt att göra strömregulator till en obligatorisk del i DDR5 har att göra med dataintegritet. Syftet är att strömregulatorn ska förbättra signalintegriteten och minska elektroniskt brus, vilket är helt avgörande för att standarden ska kunna skalas till högre klockfrekvenser och krympas till mer avancerade tillverkningstekniker.

När bristen på DDR5 och då mer specifikt strömregulatorerna kan tänkas lätta är i dagsläget inte känt. De långa ledtiderna talar dock för att situationen kan hålla i sig inpå år 2023 och att bristen successivt lättar fram till dess.

Läs om DDR5 och Intel "Alder Lake":