Det är sällan de stora teknikjättarna ställer arkitekturer bakom elektronikprodukter i rampljuset. Ett återkommande undantag är systemarkitekten Mark Cerny, som varit delaktig i utveckling av Playstation sedan generation två. Där började han med att ta fram en spelmotor för spelkonsolen och sedan Playstation 3 är han en av arkitekterna bakom själva hårdvaran.

I en ny Youtube-video kliver Mark Cerny åter fram och berättar om utvecklingen av Playstation 5. Här upprepas tidigare mantra att hårdvaran anpassats efter utvecklarnas önskemål och här tar han upp Tim Sweeney som exempel – grundare av Epic Games. Ett av Sweeneys önskemål var en SSD-enhet då hårddiskar, eller som han kallade de "rusty spinning media", höll tillbaka industrin.

Den mest uppenbara fördelen med SSD-enheter är snabbare laddningstider från en del av spelet till en annan och att dessa i interaktiva scener inte behöver gömmas, något utvecklare lärt sig göra på finurliga sätt. Bland exemplen som nämns är långa hissfärder, filmsekvenser som inte går att hoppa över, att långsamt behöva gå genom trånga utrymmen eller att som Spider-Man behöva åka tunnelbana. Under den tiden har spelkonsoler traditionellt laddat in data från hårddisken.

Spelkonsolens systemkrets är utvecklad i samarbete med AMD, vars arkitekturer Zen 2 på CPU-sidan och RDNA 2 på GPU-sidan lägger grunden. Mark Cerny förklarar att en kraftfull grafikdel är en viktig del i en spelkonsol, men att processorkärnorna också spelar en viktig roll för bland annat fysik och AI. Systemkretsen i fråga har 8 kärnor Zen 2 med stöd för flertrådstekniken Simultaneous-Multithreading (SMT) för totalt 16 trådar.

I förbigående nämner han den intressanta anekdoten att teamet bakom systemkretsen funderade på att implementera hela 16 kärnor istället för 8 stycken. Det här hade dock lett till att Sony behövt göra avkall på grafikdelens kapacitet, varför både de själva och utvecklare till slut landade i att 8 kärnor och 16 trådar fick vara tillräckligt.

Vid sidan om den invändiga hårdvaran talar han också om andra finesser relaterat till kringutrustning såsom Tempest 3D Audio och haptisk feedback i spelkontrollen Dualsense.