I snart tio år har bolaget Tile specialiserat sig på att hålla ordning på och spåra prylar med hjälp av spårningsbrickor. Till skillnad från spårsändare som förlitar sig på GPS eller mobilnätet bygger Tile på en applikation, Bluetooth och vad som kallas "Crowd-GPS" där alla användare tillsammans bildar ett nätverk som används för att vidarebefordra platsinformation.

Tile lanserar spårningsbricka med Ultra Wideband-teknik

Spårningen blir därmed bättre och täckande desto fler användare som ansluter sig, vilket är varför Tile på senare år även byggt in sin teknik i allt från hörlurar till bärbara datorer. Nu meddelar Tile att bolaget förvärvas av platsdelningstjänsten Life 360, en familjeorienterad plattform och mobilapplikation som huvudsakligen används av föräldrar som spårar sina barn.

Life360 is on a mission to simplify safety so families can live fully. With the acquisition of Tile, we will now be able to provide a unique and all-encompassing solution for finding the people, pets and things that families care about most. Chris Hulls, VD på Life360

Tile ska fortsätta agera som en självständig verksamhet. Genom att integrera de två tjänsterna och göra existerande Life 360-användare till en del av nätverket ska räckvidden utökas tiofalt. Enligt Life 360:s VD Chris Hulls möjliggör förvärvet av Tile även för bolaget att erbjuda utökade möjligheter till spårning av föremål, husdjur och människor.

Det sistnämnda är dock något Life 360 tidigare kritiserats för, då spårning av personer medför risker kopplat till den personliga integriteten. Intressant i sammanhanget är även att Tile på grund av bland annat detta utvecklat sina senaste spårningsbrickor för att de inte ska lämpa sig för att spåra andra personer.

Använder du spårningsbrickor av något slag?