År 2016 återupplivade Microsoft satsningen om att köra Windows på ARM-baserade systemkretsar och vid sin sida hade de Qualcomm till sin hjälp. Qualcomms kretsar är också de enda som letat sig in i ARM-baserade Windows-datorer, något som nu får en förklaring många misstänkt. Nämligen att Qualcomm har exklusivitet för konceptet.

Uppgifterna kommer från XDA-Developers, som därtill gör gällande att samma exklusivitetsavtal är på väg att löpa ut. Enligt rapporten sker detta inom kort och det öppnar upp för datorer med andra systemkretsar än Qualcomms. Två närmast självklara kandidater som visat intresse för PC-sidan är giganterna Samsung och Mediatek.

Att Windows on ARM inte längre är exklusivt för Qualcomm kan också öppna upp för en efterlängtad funktion hos Mac-användare. Sedan Apple lanserade sina datorer med egenutvecklade ARM-kretsar i M1-familjen finns inte längre möjligheten att använda boot camp, som gör det möjligt att starta Windows-operativsystem. Om det är en licens mellan Qualcomm och Microsoft som hindrat detta skulle det möjligen kunna bli verklighet igen.

Qualcomm har i snart ett decennium haft ambitioner om att göra ARM till en reell kraft på PC-sidan och gick nyligen ut med att det är oundvikligt. Tongångarna är även desamma från Mediatek, som på mobilsidan är världsledande med en marknadsandel om 43 procent. Samtidigt talar mycket för att även Samsung har liknande ambitioner med framtida Exynos-systemkretsar.

Saknar du möjligheten att kunna köra Windows på Apples senaste generations datorer?