Sedan flera år tillbaka är OLED-paneler guldstandard i både TV- och mobiltelefonvärldarna, där schyssta färger, responsivitet och klassledande kontrastförhållanden lyfts fram som de främsta fördelarna. För den som vill ha samma upplevelse vid datorn är dock utbudet smalt, särskilt om det handlar om en fristående skärm för den stationära datorn.

På marknaden finns ett gäng 48-tummare med OLED-paneler signerade LG, vilka syns i både fullfjädrade TV-apparater och som renodlade spelskärmar. Även om stor skärmyta uppskattas av många kan 48 tum i 16:9-format vara problematiskt stort. Nu rapporterar Vincent Teoh från Hdtvtest att det blir ändring på den fronten nästa år, eftersom LG har 42-tummare på gång.

Det har tisslats och tasslats om den mer skrivbordsvänliga storleken under längre tid, men av marknadsföringsmässiga skäl har faktiskt produkter skjutits på framtiden. Informationen om det kommande formatet dyker upp genom databasen för den koreanska organisationen Radio Research Agency, som bland annat ansvarar för certifiering av diverse teknikprodukter. Den första OLED-modellen på 42 tum listas som OLED42C2KNA, ett namn som visar bildpanelens teknik och storlek, samt en plats i C2-familjen.

I likhet med nu tillgängliga C1-familjen, med 48 tum som minsta format, ska nästa års modeller ha stöd för bilduppdatering om 120 Hz och HDMI 2.1 samt 4K UHD-upplösning. Sådana funktioner håller kvar LG:s uttalade fokus på både konsol- och PC-spelare, medan upplösningen innebär att pixeltätheten förbättras. Med 48 tum syns 92 pixlar per tum (PPI), samma pixeltäthet som hos en 24 tum stor 1080p-skärm. 105 PPI gäller för en 42-tummare, vilket är något lägre än en 27 tum stor 1440p-modell.

Det återstår att se när LG presenterar de nya TV-apparaterna, men det är möjligt att så sker redan under CES 2022, som pågår mellan den 5 och 8 januari. I vanlig ordning kommer TV-utbudet att spänna från instegs- till premiumprodukter, där C2 markerar det övre segmentet med G2-modeller på översta trappsteget. Lanseringsdatum och pris är i skrivande stund okända för samtliga modeller, men klart är att den som vill ha OLED på skrivbordet framöver får ett smidigare alternativ.

Skulle du kunna tänka dig en 42 tum stor OLED-skärm? Dela med dig i kommentarstråden!