Nästa anhalt för Intels grafikarkitektur Xe är den som ligger SweClockers närmast, nämligen dedikerade grafikkort anpassade för spel. Först ut blir dedikerade grafikkort för bärbara speldatorer, medan instickskort för stationära datorer ska släppas någon gång under andra kvartalet 2022. Bilder antyder att det kan handla om grå-silvriga referenskort med upp till 512 beräkningsenheter och 16 GB grafikminne.

De senaste åren har AMD och Nvidia sjösatt sina respektive grafikarkitekturer ungefär samtidigt och med en lucka om två år mellan de färska familjerna. Via Twitter framkommer nu att Intel ämnar hålla ett högre tempo med Arc-grafikkorten, med en ny grafikkortsfamilj årligen. Det är processorjättens ansvarige för Arc-kopplade communityfrågor som röjer informationen, genom att besvara ett inlägg och skriva att Arc "Druid" kan vara redo till år 2025.

Kodnamnet för den första generationens Arc-kort är "Alchemist", där Intel tidigare presenterat att efterföljarna har fantasy-klingande namn i bokstavsordning. "Battlemage", "Celestial" och "Druid" är kodnamnen för generation två till fyra. Om sistnämnda rullar ut år 2025 innebär det således en ny laddning grafikkort varje år, vilket kan innebära att Intel med tiden kan ta igen glappet till det yppersta toppskiktet hos AMD och Nvidia.

Enligt tidiga uppgifter kan de starkaste Arc "Alchemist"-grafikkorten prestandamässigt ta plats mellan Geforce RTX 3070 Ti och AMD Radeon RX 6700 XT, medan priset möjligtvis kan möta RTX 3070. Sistnämnda gäller riktpriser och som bekant har sådana inte varit aktuella på över ett år. Även Intels kommande produkter löper risk för att bli bristvaror, där avsaknad av kryptospärr är en bidragande faktor.

Avslutningsvis kan tilläggas att det inte bör ses som hugget i sten att "Druid" släpps år 2025, eftersom den Intel-anställde inleder inlägget med "om allt går som det ska". Det Twitter-inlägg som besvaras handlar om den strömtörstiga utveckling som skett på grafikkortsfronten, och som spås köra vidare på det inslagna spåret. Svaret från Intel antyder att de inte planerar att vrida effektuttaget i taket, men utvecklingen lär vara i ett så pass tidigt stadium att sådana garantier inte kan lämnas.

Tycker du att runt ett år mellan nya generationer är rimligt, eller föredrar du att ha "det senaste" lite längre än så? Dela med dig i kommentarstråden!