I mer än ett år har det varit trångt i fabrikerna men luftigt i butikshyllorna, vilket i allra högsta grad fortfarande gäller grafikkort. Nvidias Geforce RTX 3000-serie sträcker sig från den absoluta toppklassen till lägre mellanklassen, medan de enklare korten fortfarande förlitar sig på förra generationens "Turing"-grafikkretsar.

Geforce RTX 2000-seriens mellanklassare RTX 2060 är en av storsäljarna och produceras fortfarande i viss utsträckning och detta i TSMC:s fabriker, vilket alltså inte stör den Samsung-förlagda produktionen av de senaste grafikkorten. Rykten har talat om att RTX 2060 återlanseras som en modell med dubblerad minnesmängd. Nu rapporterar Videocardz att Nvidia i samband med det skruvar upp strömförbrukning och antalet CUDA-kärnor.

Uppgifterna kommer från källor till Videocardz, där tre separata aktörer bekräftar samma sak. Geforce RTX 2060 ska få 2 176 CUDA-kärnor – samma antal som syskonet RTX 2060 Super. Enligt uppgift är turbofrekvensen också densamma och 1 650 MHz. Super-grafikkortet har 8 GB GDDR6-minne över en 256 bitar bred minnesbuss, men renässanskortet ska stanna kvar på 192 bitar när minnesmängden dubbleras till 12 GB GDDR6. Bandbredden blir således 336 GB/s.

Stannar gör dock inte det angivna effektuttaget. Det stegar förbi 175 watt som specificeras för Geforce RTX 2060 Super och landar på 184 watt, mellan modernare RTX 3060 Ti och RTX 3060. Trots olika grafikarkitekturer och generationer är sistnämnda kort endast omkring 8,5 procent snabbare än RTX 2060 Super, som den upphottade RTX 2060-varianten ser ut att bli nära identisk med, bortsett från det extra minnet.

Geforce RTX 2060 saknar "Ampere"-fördelar, men nygamla modellen akn komma med fördelen att det faktiskt går att köpa, och möjligtvis kan prislappen hålla sig på en rimlig nivå. Riktpriset bör rimligtvis stanna kvar kring 300 USD-strecket, vilket motsvarar omkring 3 400 kronor inklusive moms. Enligt Videocardz är lanseringsdatumet spikat till den 7 december och det återstår att se om så blir fallet. Då framkommer också om Nvidia förser kortet med någon form av namnändring, för att understryka de stora skillnaderna från originalet.

Skulle du kunna tänka dig att köpa ett uppgraderat Geforce RTX 2060? Varför, varför inte?