Det råder storbrist på elektronik, från de mest avancerade halvledarna till de mer basala passiva komponenterna. Samtidigt ökar spänningarna mellan USA och Kina i svallvågorna av det sedan några år pågående handelskriget. Kina gör även allt tydligare anspråk på Taiwan, där en stor del av världens kretsar tillverkas. I Taiwan finns även flera av världens största datortillverkare.

Att världen till mycket stor utsträckning förlitar sig på östra Asien med Kina i spetsen har gjort att frågan om brist på elektronik nått högsta politiska nivå. Såväl USA som EU är beredda att ösa pengar på kretstillverkare för att de ska slå upp nya fabriker i regionerna. Vid sidan om detta även finns tydliga ambitioner om att flytta hem tillverkningen från världens fabrik; Kina.

Den taiwanesiska branschtidningen Digitimes rapporterar att ODM-tillverkare av datorer ser över möjligheterna att flytta delar av produktionen till Europa. Den huvudsakliga drivkraften uppges vara att europeiska regeringar lockar med skattelättnader, detta i syfte att stimulera ekonomin efter coronapandemins utbrott 2020.

Rapporten pekar även på två betydande faktorer i Kina som får ODM-tillverkare att rikta blickarna mot Europa. Den ena är strömavbrotten som påverkar i produktionsleden och i förlängningen driver upp kostnaderna. Den andra är kostnader av kinesisk arbetskraft, något som gör det allt mindre attraktivt att tillverka i Kina jämfört mot i andra delar av världen. Problem med frakter ska också motivera ODM-tillverkarna att vilja diversifiera produktionen till andra delar av världen.

Några av de stora ODM-tillverkarna, vilka tillverkar datorer åt OEM-aktörer som Acer, Apple, Asus, Dell, HP, Lenovo, MSI och många fler, har sina högkvarter i Taiwan. De stora aktörerna är Quanta Electronics, Compal Electronics, Wistron, Inventec och Foxconn, vilka de senaste åren byggt ut sina faciliteter i Taiwan, Sydostasien, Indien, USA och Mexico, som direkt följd av handelskriget mellan USA och Kina.

Redan idag har flera av de taiwanesiska ODM-tillverkare viss produktion i Europa, men då handlar det närmast uteslutande om tillverkning av servrar.

Därför är elektronikhyllorna tomma – kretsbristen förklarad