För drygt ett år sedan introducerade AMD Radeon 6000-serien grafikkort, med vilken företaget för första gången på åratal åter kunde konkurrera mot Nvidia i prestandasegmentet. Ett genomgående tema har dock varit att grafikkorten varit svåra att få tag på, något som till stor del kan tillskrivas TSMC:s kapacitetsbrist och problem att möta efterfrågan.

För att på sikt mota kapacitetsbristen investerar TSMC som aldrig förr i nya produktionslinjer och fabriker. Över en treårsperiod räknar bolaget med investering om närmare en biljon kronor, med tillägget att det kan komma att bli betydligt mer än så. Detta och en efterfrågan som vida överstiger tillgången har TSMC använt som motivering för att trissa upp priserna med så mycket som upp till 20 procent. Detta efter tidigare prisökningar om i snitt 10 procent och slopade volymrabatter.

Som direkt konsekvens av detta tvingas TSMC:s kunder att i sin tur höja sina priser mot konsumenter, något som nu uppges bli fallet med AMD. Enligt Board Channels forum (via Videocardz) har AMD höjt priserna på grafikkretsar i Radeon RX 6000-serien med 10 procent, ett påslag som direkt påverkar bolagets partnertillverkare (AIB), som Asus, Gigabyte och MSI.

Beroende på grafikkrets ska prishöjningen motsvara en ökning om 20–40 USD, vilket när det överförs till svenska konsumenter bör motsvara flertalet hundralappar. Det ska ses med bakgrund av dagens redan skyhöga priser på grafikkort i Radeon RX 6000-serien, där RX 6600 i den lägre mellanklassen som finns i lager kostar från 6 099 kronor och uppåt hos svenska återförsäljare.

Äger du ett grafikkort ur senaste generationen och vad fick du betala?