Traditionellt sett inleds början på året av en ny generations flaggskeppstelefoner från de stora jättarna. Till grund för dessa ligger Qualcomms senaste systemkrets, som brukligt lanseras månaderna innan. Traditionen trogen avtäcker Qualcomm nu nästa generations Snapdragon, som förutom förbättringar ställt mot dagens Snapdragon 888 blir först med det nya namnschemat.

Summit2021_23.jpg

Nykomlingen heter Snapdragon 8 Gen 1, där siffran "8" markerar att systemkretsen tillhör Qualcomms yppersta toppsegment. Tillägget "Gen 1" betyder kort och gott att det handlar om en första generation. Om Qualcomm håller fast vid sitt namnschema innebär det således att flaggskeppet som släpps till slutet av nästa år får namnet Snapdragon 8 Gen 2.

Nya Snapdragon 8 Gen 1 blir Qualcomms första systemkrets att omfamna instruktionsuppsättningen ARMv9, vilket helt sonika medför nya arkitekturer. Likt tidigare återfinns åtta kärnor uppdelade i segment, där tre olika arkitekturer används för att balansera maximal prestanda när det krävs och energieffektivitet när det är prioriterat.

I toppen finns en ensam Cortex-X2, vilken är ARM:s högst presterande arkitektur som även är tänkt att kunna användas för PC-orienterade systemkretsar. Denna kommer med en klockfrekvens på upp till 3,0 GHz. Under denna återfinns tre prestandakärnor av typen Cortex-A710, vilken efterträder Cortex-A78 på upp till 2,5 GHz. Slutligen återfinns fyra Cortex-A510, ersättaren av den åldrande långköraren Cortex-A55, på upp till 1,80 GHz. Samtliga delar på ett 6 MB L3-cacheminne.

Summit2021_22.jpg

På grafiksidan återfinns en ny arkitektur och namnet för grafikdelen är kort Adreno, som enligt Qualcomm presterar upp till 30 procent bättre än Snapdragon 888 alternativt drar 25 procent mindre vid samma prestanda. För processordelen talar Qualcomm om liknande förbättringar – 20 procent prestandaökning alternativt 30 procent lägre effektförbrukning vid samma prestanda. Vid sidan om arkitektoniska förbättringar kan det tillskrivas en övergång till Samsungs 4-nanometersteknik.

Summit2021_17.jpg

I vanlig manér lägger Qualcomm mycket fokus på signalprocessorn (ISP), vilken är den del som möjliggör för bättre kameralösningar. Den nya heter Spectra 680 och klarar av att processa 3,2 gigapixlar per sekund. Det här ska exempelvis vara tillräckligt för inspelning av 8K HDR-video och fotografering av bilder med upplösning på 64 megapixlar – samtidigt.

Summit2021_15.jpg

Sedan några år tillbaka är orden på allas läppar artificiell intelligens (AI). Det nya Hexagon-blocket levererar enligt Qualcomm två gånger bättre Tensor-prestanda i jämförelse med Snapdragon 888. Samtidigt talar företaget om enorma förbättringar inom energieffektivitet, där Snapdragon 8 Gen 1 ska vara 70 procent mer energieffektiv än dess föregångare.

En ledstjärna i Qualcomms systemkretsar har alltid varit den integrerade modemkretsen. I början av året lanserades modemet Snapdragon X65 tillverkad på Samsungs 4-nanometersteknik och det är just denna som huserar i Snapdragon 8 Gen 1. Högre potentiell överföringshastighet om 10 Gbps nedströms sällskapas av ett bredare spektrum för carrier aggregation, möjligheten att nyttja flera 5G-frekvenser simultant, på 300 MHz. Detta att jämföra med 7,5 Gbps respektive 200 MHz för Snapdragon X60, vilken huserar i Snapdragon 888.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 dyker upp i början av nästa år tillsammans med nästa generations flaggskeppstelefoner.

Läs mer om Qualcomm: