I somras kom den nyhet många väntat på från Samsungs skärmdivision, Samsung Display, nämligen att de hade en egen teknik för OLED-paneler för TV-apparater på gång. Nyheten kom efter år av rykten att Samsung haft svårt att få till tekniken tillverkningstekniskt, varför de fortsatt förfina den åldrande LCD-tekniken och tagit till kreativa namn som QLED i sin marknadsföring.

Genom åren har sydkoreanska Samsung också kritiserat den inhemska ärkerivalen LG för dess OLED-paneler, med argument som att de dras med problem med inbränning och att de är för ljussvaga jämfört med LCD-paneler. Nu rapporterar sydkoreanska branschtidningen The Elec att Samsung kan vara på väg att göra helt om och rentav börja köpa TV-paneler från LG.

Av rapporten framgår att Samsung "preliminärt" bestämt sig för att köpa in 2 miljoner OLED-paneler av LG för år 2022, varav 1,5 miljoner ska levereras i färdigställda TV-apparater under året. Det är betydligt fler än antalet paneler av den egna typen QD-OLED, med vilka Samsung räknar med att endast kunna leverera 500 000 enheter till slutkund.

Vidare framgår att Samsungs uppställning TV-apparater i premiumsegmentet kan komma att bestå av tre olika paneltyper, där Samsungs egna QD-OLED och LG:s OLED är två. Den tredje är Samsungs Neo QLED, LCD-paneler med Mini LED för bakgrundsbelysning, med vilka Samsung räknar med att leverera 3 miljoner enheter.

Förutom att köpa in OLED-paneler uppges Samsung även vara redo att vända sig till LG för LCD-paneler, men även taiwanesiska AUO och japanska Sharp. Motiveringen bakom ska vara att minska Samsungs beroende av kinesiska leverantörer, där TCL, CSOT och BOE nämns vid namn. Från LG uppges Samsung vara beredda att köpa 4 miljoner LCD-paneler för år 2022.

För helåret 2022 planerar Samsung säkra sammantaget 53 miljoner TV-paneler medan säljmålet ska ligga på 44 miljoner TV-apparater. Om Samsung väljer att vända sig till sin rival skulle det innebär att LG står för cirka 10 procent av Samsungs TV-paneler år 2022.

Läs mer om Samsungs OLED-satsning: