I upptakt till kretsbristen drev främst efterfrågan i konsumentled på prisuppgången när tillgången inte var tillräcklig. Det dröjde dock inte länge innan världens största kontraktstillverkare, TSMC, så sakteligen började trissa upp priserna, stryka volymrabatter för storkunder och under sensommaren i ett svep skruvade upp priserna med uppemot 20 procent.

Grafikkort och senaste generationens spelkonsoler är inte längre enhörningar på marknaden, utan har de senaste veckorna i större utsträckning blivit tillgängliga hos återförsäljare. Brasklappen är att produkterna inom båda kategorier ligger långt över sina rekommenderade priser, något som kan tolkas som att marknaden börjat hitta en balans mellan tillgång och efterfrågan.

A year ago, virtually, I complain that I couldn't find an Xbox or a PlayStation. We're a year later, I still can't find them. I'm pretty cheap. I don't want to pay 2x or 3x the retail. – John Pitzer på Credit Suisse

Under den 25 upplagan av Credit Suisse teknikkonferens intervjuas AMD:s VD Lisa Su och bemöts med konstaterandet om att Xbox Series och Playstation 5 ett år efter lansering fortfarande inte är tillgängliga. Frågeställaren, John Pitzer, tillägger att han är "ganska snål" och inte är beredd att betala 2–3 gånger mer för en spelkonsol än butiksvärdet.

You can find them, you're not just willing to pay for them. – Lisa Su, VD på AMD

När Lisa Su ger svar på tal om tillgänglighet och prissättning blir det kort och koncist. Spelkonsolerna finns i lager "men du är inte beredd att betala (priset /reds. anm.) för dem".

Att de båda spelkonsolerna finns tillgängliga till följd av sina höga priser är något som inte helt och hållet stämmer i Sverige. När de stora etablerade återförsäljarna väl får in Playstation 5 och Xbox Series X säljs de i regel till sina rekommenderade priser, vilket också medför att de på nolltid flyger av butikshyllorna. Det gäller framförallt Playstation 5, som är betydligt mer populär i Sverige än i USA där Xbox-spelkonsolerna traditionellt har ett starkt fäste.

Medan de stora återförsäljarna i regel håller sig till de rekommenderade priserna är så inte fallet med mindre aktörer och butiker i utlandet med svenska webbplatser. Hos dessa dyker Playstation 5 med jämna mellanrum upp och säljer inte slut omgående, just för att de säljer spelkonsolen betydligt dyrare än 5 990 och 4 990 kronor som är de rekommenderade priserna för Playstation 5 med respektive utan optisk läsare.

Källa: Seeking Alpha (transskript)

Mer läsning: