När Intel introducerade konceptet "Ultrabook" och satte krav på datortillverkare blev bärbara på kort tid betydligt bättre. Chassidesigner av hög kvalitet, bättre skärmar än de sämsta TN-panelerna tillverkarna med kirurgisk precision kunde hitta, SSD-enheter istället för skrammeldiskar och batteritid värt namnet. Ett område som inte förbättrats sedan Jesus gick i sandaler är den inbyggda webbkameran.

Med få undantag används fortfarande webbkameror i 720p-upplösning och det handlar ofta om exakt samma sensorer från 10–15 år tillbaka. Till SweClockers har tillverkare tidigare berättat att "efterfrågan inte finns" och att de gamla klenoderna kostar peanuts. När coronapandemin kom och hemmajobbet för många blev det normala blev det snabbt uppenbart – webbkameran suger.

Istället för att vänta på datortillverkarna att själva se verkligheten i vitögat väntas Intel kliva in i rummet och dunka näven i bordet. Webbkamerorna ska bli bättre. Det rapporterar Notebookcheck, som tagit del av Intels krav för att datorer ska få processorjättens kvalitetsstämpel Evo. Intel Evo består i korthet av flera parametrar som måste uppfyllas för att leverera en bättre användarupplevelse.

intel_evo_4_webcam_2.png

Presentationen avser Intels Evo 4.0, som blir aktuell först med processorgenerationen "Raptor Lake", vilken efterträder dagens "Alder Lake" och som inom kort letar sig ut i bärbara datorer. Redan med Alder Lake ställs något högre krav på webbkameran, som behöver kliva upp i upplösning till 1080p med stöd för 30 bilder per sekund (FPS).

Med Raptor Lake är tanken att kraven ska skruvas upp ytterligare, och det rejält. Kamerorna som byggs in i skärmramen ska leverera en upplösning om 8 megapixlar, det vill säga ett liknande antal som en 4K UHD-skärm, 60 FPS ooch ha ett 80-graders synfält. Det ska dock inte få vara vilken kamera som helst, utan den måste även gå igenom ett kvalitetstest.

Intel är sedan en tid tillbaka del av Valued Camera Experience (VCX) Forum, en icke vinstdrivande organisation som utvärderar kameror i mobila enheter såsom bärbara datorer, telefoner, drönare och mer därtill. Hur högst ställda krav om kvalitet och poäng hos VCX Intel vill lägga sig på är ännu inte bestämt. Oavsett hur högt eller lågt ställt kravet blir vore det en bedrift om Intel och gänget lyckas producera något sämre än idag.

Är du lika arg som Jacob över att webbkamerorna i bärbara datorer är sämst?