Nyare spel för både PC/Windows och konsol kostar generellt över femhundringen. Den som vill vara snabb på bollen eller växla mellan många olika titlar kan därför behöva betala ganska ganska stora klumpsummor när spelsläppen haglar tätt. Microsoft har sedan flera år tillbaka en alternativ lösning – Xbox Game Pass, en prenumerationstjänst med över 100 spel från både egna och externa utvecklare.

Prislappen är 99 kronor per månad för basvarianten, eller 135 kronor i månaden för Ultimate-utförandet. Med den senare ingår exempelvis molnspeltjänsten som tidigare kallades Xcloud, möjlighet att spela online, samt Xbox- och Windows-stöd. Nu rapporterar Bloomberg att Sony inte vill vara sämre och att en Game Pass-konkurrent med kodnamn "Spartacus" är på ingång.

Precis som Microsoft tillhandahåller Sony olika prenumerationstjänster i dagsläget. Playstation Plus krävs för att spela online, medan Playstation Now har strömmande spel och äldre spel som trumfkort. För Bloomberg berättar anonyma men insatta källor från Sony att de två tjänsterna slås samman framöver, medan "Spartacus"-tjänsten blir ett spelbibliotek mot månadskostnad. Både nya och gamla titlar ska ta plats i detta, och sannolikt fungerar detta med Playstation 4- och Playstation 5-konsoler.

En tidigare Playstation-chef pekade i somras ut just Xbox Game Pass som en idé med tveksam lönsamhet, men den nuvarande Playstation-ledningen delar uppenbarligen inte den åsikten. Tjänsten spås se dagens ljus under våren 2022, men det återstår att se vilka titlar och prisnivå som Sony siktar på. Även om Sony på senare tid skänkt PC-världen lite kärlek genom att porta äldre spel, är det osannolikt att "Spartacus" blir tillgänglig utanför Sonys ekosystem.